Közélet

2015.01.31. 11:32

Lombikprogram: növelnék a támogatást

Pécsett is több ezer beteget látnak el meddőségi problémák miatt.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn.

A hírnek, amennyiben valósággá válik, minden érintett pár és intézet egyformán örülhet. Egyre nagyobb ugyanis az igény a lombikprogramra, azonban egy meghatározott szám után a beavatkozás akár félmillió forintba is kerülhet. Ezt pedig sokan nem tudják megfizetni.

Dr. Várnagy Ákos, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központ szakmai vezetője lapunk kérdésére elmondta, a Központban évente több ezer beteget látnak el meddőségi problémával. Természetesen nem mindenkinek a lombikbébi kezelés a szükséges megoldás, de egyre növekszik az olyan párok száma, akik ilyen kezelést igényelnek, hangsúlyozta.

– Tavaly mintegy 400 ilyen kezelést folytattunk, többet az előző évihez képest, de a kapacitásunk ennél több beteg ellátására is elegendő – magyarázta Várnagy Ákos. – Ehhez rendelkezünk a legmodernebb műszerekkel, és minden tekintetben megfelelő, kényelmes körülményekkel. Az itt folyó munkának hála évente 100-150 baba születik, de folyamatosan nő azon betegek száma, akik az OEP finanszírozott ciklusok befejezése után szeretnének újra próbálkozni. Jelenleg a kivizsgálások számukra is ingyenesek, de a lombik beavatkozásért az OEP támogatásnak megfelelő összeget kell fizetniük, ami a kezelés függvényében 300-500 ezer forint lehet. Ezek alapján tehát mindenképpen üdvözlendő az említett kormányzati szándék – tette hozzá.

Jelenleg Magyarországon átlagosan 1500-1700 gyermek születik a lombikprogramban. Sokan magánintézetekben próbálkoznak, ahol a várólista akár fél-háromnegyed év is lehet. Itt csak az első 5 beültetés ingyenes, minden másért fizetni kell.

Adatok a lombikprogramról

-1988-ban született meg az első magyar lombikbaba Pécsett
-3 millió gyermek született 30 év alatt a lombikprogramban világszerte
-1500-1700 lombikbaba születik évente Magyarországon
-100-150 lombikbaba születik évente a PTE-n
-5 beültetést támogat az OEP
-70 százalékban támogatja az OEP a szükséges gyógyszerek árát
-6000 beültetést végeznek évente Magyarországon
-300-500 ezer forintba kerül a nem támogatott beültetés
-több százezer ember lehet érintett a meddőségben

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!