Közélet

2015.09.28. 18:23

Csatasorban a mindent látó traffipaxok, még nem kell félni tőlük

Nem lehet messze az idő, amikor élesben is beveti „csodafegyvereit” a rendőrség. Igaz, a konkrétum még mindig kevés.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Úgy tűnik, mintha magasabb sebességbe kapcsoltak volna a traffipax-telepítők. Mint megírtuk, a napokban például megkezdték Pécsett, a 6-os úton a Budai vámnál az oszlop felállítását, és a többi tervezett baranyai helyszínen is folyik a munka. Pontosabban, a legtöbb helyen már el is készült: információink szerint Szigetvár külterületén a 6-os és a 67-es úton is áll a szerkezet, akárcsak Mecseknádasdon, a Jókai u. 8.-ban, valamint Kozármisleny külterületén, az 57-es úton. Egyedül Sásdon, a Szent Imre utcában nincs még nyoma készülődésnek.

Mindez azonban nem jelenti, hogy a készülékek már a helyükön vannak, és be is üzemelték őket. Amikor ugyanis a kozármislenyi szerkezet a helyére került júliusban, felkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, mérik-e már a sebességet a kamerák. Az ORFK válaszában arra utalt, hogy a berendezés még nem üzemképes, de néhány helyszínen már zajlik a tesztüzem. Ez követően lehet csak szó éles bevetésről, amiről viszont időben értesítik a közlekedőket. Utóbbira pedig még nem került sor.

Mindent tudnak

A Komplex Közúti Ellenőrző Pontok (KKEP) nem csak sebességet mérnek: a nagy felbontású kamerák dokumentálják a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, és a biztonsági öv használatának elmulasztását is. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból automatikus rendszámfelismeréssel – így az útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély és a bírsági nyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Nem hivatalos, mégis pontos lehet

A rendőrség hivatalosan még mindig nem erősítette meg a pontos helyszíneket, ahol a fixen telepített sebességmérők működni fognak, mégis úgy tűnik, korábbi értesüléseink helytállóak. A listát, amelyen az említett pécsi, sásdi, szigetvári, mecseknádasdi és kozármislenyi helyszínek is szerepeltek, egy autóklub tette közzé még áprilisban. Mivel az abban megjelölt útszakaszokon valóban megkezdődött/lezajlott a telepítés, feltételezhető, hogy az adatok helyesek, és itt számíthatunk a jövőben traffipaxokra.

Sok a megválaszolatlan kérdés

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint negyven új mérőeszköz érkezik Baranyába. Aztán ez a szám módosult tizenötre, végül hatra. Mivel azonban az ORFK „a projekt lebonyolítása közben annak részleteiről nem kívánt tájékoztatást adni”, az sem kizárt, hogy ez még tovább változik. Egyelőre arra is várjuk a választ, hogy az új traffipaxok valóban 500-600 méterre is „ellátnak”, és hogy lesznek-e figyelmeztető táblák az út mentén, amelyek az ellenőrzés tényére hívják fel az autósok figyelmét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!