Közélet

2015.09.15. 19:24

Menekülttábor: Martonfa megmenekült?

Már a horvátok is úgy gondolják, rajtuk keresztül, s Szlovénián át jutnak el a menekültek Ausztriáig, kikerülve hazánkat. Elképzelhető, hogy az új magyar menekültügyi szabályok miatt a tervezett martonfai táborra már nem is lesz szükség.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Damoklész kardja továbbra is itt lebeg a fejünk felett, a martonfai tábor létesítéséről szóló kormányrendelet életben van, tehát küzdünk tovább ellene – fogalmazott érdeklődésünkre Csémi Gabriella, Martonfa alpolgármestere. Amiatt kerestük, mert azt a nem hivatalos, kormányközeli információt kaptuk, hogy a martonfai és a sormási tervezett menekülttáborok ügye lekerülhet a napirendről, mégsem építik meg őket.

Értesülésünk arról szól: a kormányzatnál is úgy számolnak, a zöldhatáron való illegális határátlépésre vonatkozó új, a korábbiaknál szigorúbb, életbe lépett új szabályozás áttörést hoz, s a menekültek már nem hazánkon át akarnak eljutni Nyugat-Európába. Ha így lesz, kevesebb táborra lehet szükség, s főleg nem újak építésére, hiszen a közelmúltban, Ausztria közelében megnyitott új táborok sem telítettek.

Ha így is van, a falut erről nem értesítették, ők csak annyit látnak, hogy az építkezés nem kezdődött meg, s még igazi előkészületek sem történtek, miközben a korábbi ígéretek alapján ezekre már lehetett számítani.
Kerestük Hargitai Jánost, a terület országgyűlési képviselőjét és Horváth Zoltán megyei kormánymegbízottat is, de egyiküket sem értük el, a kormányszóvivői irodától pedig nem válaszoltak.

A horvát lapok már arról írnak: immár Horvátországban is azzal számolnak, hogy Szerbiából rajtuk keresztül, Zágrábon, majd Szlovénián át szeretnének eljutni Ausztriába a menekültek. Ugyanakkor nem mindegy, a migránsok merre indulnak, mert az ország egy részén, elsősorban a Szerbiával határos területeken még mindig sok az akna. Az útvonal nem érinti hazánkat, de Baranya déli határától nem messze esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!