Közélet

2015.12.13. 16:49

Zarándokhely lehet a nagy szultán sírhelye Szigetváron

A világ számos pontján felkapták a fejüket a régészek az elmúlt hét szenzációs bejelentésére: a Szigetvárnál kutató geográfusoknak és régészeknek I. Szulejmán síremlékét sikerült azonosítaniuk és feltárniuk.

Kaszás E.

Egy teljes oszmán kori település mellett I. Szulejmán szultán síremlékének maradványait fedezhették fel magyar kutatók Szigetvár mellett –€“ jelentették be a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) tájékoztatóján.

A kutatások vezetőjeként dolgozó Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója lapunk megkeresésére kijelentette: minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat.

A város határában Szulejmán sírhelyeként azonosított leletről Pap Norbertet, a kutatás vezetőjét kérdeztük.

–€“ Mit találtak pontosan?
–€“ A vizsgált nagy kiterjedésű területen megtalált oszmán város egykori központjában tárultak elénk azok az épületmaradványok, amelyek nagy mértékben felidézik egy 1664-es rajzon látható L-alakú derviskolostor, illetve mellette látható kettő, korábban egybeépültnek tűnő, Mekka felé tájolt épületek elhelyezkedését. Ezek közül a feltételezésünk szerint a nagyobb egy mecset, a kisebb pedig egy türbe alapjait mutathatják. Utóbbi lehetett a szultán síremléke.

–€“ Miért a feltételes mód?
–€“ A feltárt maradványok egy 8x8-as nagy termet és egy háromosztatú előcsarnokot formáznak. Az épületmaradványok alapján megállapítható, hogy díszítésük párhuzamokat mutat az isztambuli Szulejmán türbével, a közepén talált mély rabló gödör pedig talán az egykori sírra utal. Úgy véljük, hogy ez lehetett a szultán itteni temetkezési helye, a mellette álló nagyobb  épület pedig a Nagyvezír által építtetett dzsámi. Ennél biztosabbat azonban csak a többi épület feltárása, egymáshoz való viszonyuk megfejtése után tudunk mondani.

–€“ Mi hozta meg a kutatás sikerét?
–€“ Szulejmán sírját már mintegy 110 éve kutatják, a munkálatok számos ismeretanyagot hoztak, ugyanakkor a végső sikert sok tévút is hátráltatta. Mi próbáltunk tiszta lappal neki indulni a munkának, hiteles korabeli források nyomán és a modern technika alkalmazásával. Így találtuk meg a
turbéki szőlőhegyet, ami pont olyan távolságra – egy órányi járásra – van a vártól, mint leírták. Nem sík terepet kerestünk, hanem domboldalt, ahol szőlőt, gyümölcsöst emlegettek. A geofizikai vizsgálatok, a drónos felvételek mind-mind azt igazolták, jó helyen keresünk. Amúgy a helyiek is emlegették, hogy a földből itt időnként leletek kerülnek elő, egy „török romról” rebesgettek.

–€“ Mi látható most, milyen leletek vannak?
–€“ Egyértelműen török kori épületmaradványok, mégpedig jelentős épületekből. Erről árulkodnak a díszítőelemek, a méteres, kőből, téglából épített falak. Ezen kívül nagyon sok cserepet, ólmot, és egyéb fémtárgyakat, pénzt is rejtett a föld.

–€“ Mi lehet a lelet sorsa?
– Szulejmán a legjelentősebb oszmán uralkodó volt, minden remény megvan tehát arra, hogy a törökök forrást és energiát nem sajnálva segítik majd a leletek rekonstruálását, egy méltó emlékhely kialakítását. Ez reményeink szerint komoly érdeklődést vált majd ki. A rigómezei csatában elhunyt Murád kisebb uralkodó volt, de síremléke ma is nagyon látogatott hely, annak ellenére, hogy Koszovó nem kimondottan turistahely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!