Közélet

2016.01.11. 15:00

Cafeteria: a kedvező adózású elemeket keresik

Ezekben a napokban kell eldönteni, hogy milyen cafeteriaelemeket választanak azok a munkavállalók, akiknél még dívik a béren kívüli juttatás. A várakozások szerint idén a lakás célú megtakarítás lehet a legnépszerűbb.

Kaszás Endre

Az érintettek körét elsősorban az a fejlemény osztja meg, hogy bár összességében csökkentek a juttatások adóterhei, ugyanez koránt sem mondható el a hétköznapi életben leginkább gyakorlatias jövedelemforrásokról. Ezek például a hideg és meleg étkezést, az önkéntes nyugdíj-megtakarítást, vagy egészségpénz-
tári befizetéseket, illetőleg az iskolakezdést támogató juttatások. Ezek ugyanis idén 34,51 százalékkal adóznak, vagyis ilyen arányban csökkent a nettó értékük.

A szakértői várakozás szerint ez a megnövekedett adóteher az adómentesen igényelhető cafeteriaelemek felé tereli a felhasználókat. Mivel ezek körébe a kulturális, sport és élet-, valamint egészségbiztosítás mellett a lakás célú hitel tartozik még hangsúlyosan – 0 százalék adóval 5 millió forint értékhatárig –, nem meglepő, hogy pénzügyi szakemberek szerint idén ez lesz a legnépszerűbb cafeteriaelem. Ebbe az irányba hat az az újdonság is, hogy több pénzintézet kedvező konstrukciókban kombinálja a családi otthonteremtési kedvezményben felvett hitelek törlesztését, és a cafeteria ilyen célú felhasználásának lehetőségét is.

Egyre kevesebb üdülés, wellness

Béren kívüli juttatást a felmérések szerint a nagyobb cégek közel 90 százaléka ad, és a legkisebb vállalatok 40 százaléka is él az ösztönzési forma nyújtotta kedvező adólehetőséggel. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy a válság hatására nagyon sok munkahelyen megnyírbálták ezeket a juttatásokat, ugyancsak több helyen teljesen el is tűntek.

Elsősorban ennek a fejleménynek a hatására következett be az a fordulat, hogy míg tíz évvel ezelőtt a cafeteriát elsősorban üdülésre, rekreációra fordították a kedvezményezett munkavállalók, addig mostani döntésüket sokkal nagyobb mértékben befolyásolja aktuális anyagi szükségletük, illetve az, hogy hol tudnak adómentesen hozzájutni a forráshoz.

A korábbi évek legnépszerűbb cafeteriaelemei*
Megnevezés - Korlát (ezer Ft)

Munkahelyi étkezés 12,5/hó
Erzsébet-utalvány 8,0/hó
Önkéntes egészség-vagy önsegélyező pénztár 33,3/hó
Önkéntes nyugdíjpénztár 55,5/hó
Céges üdülő 111/év
Helyközi bérlet Az ár nagyságáig
Iskolakezdési támogatás gyermekenként 33,3/év
Iskolarendszerű képzés 277,5/év
SZÉP-kártya (külön korlát, de az összes elemre együtt is érvényes 450,0/év
* Adómérték: 34,51%, összes korlát 200 000 Ft/év

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!