Közélet

2016.01.13. 17:54

Zrínyi személye is izgatja a kutatókat

Máris megtartották a Zrínyi-emlékév első jelentős eseményét a városban, a Szigetvári Várbaráti Kör szervezésében indult a jubileumi eseményhez kapcsolódó ismeretterjesztő előadássorozat.

K. E. (Dunántúli Napló)

Dr. Sokcsevits Dénes egyetemi docens, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója Zrínyi Miklós helye a horvát történelmi és nemzeti tudatban címmel tartott előadást a hős várvédő kapitány személyéről, történelemformáló hatásáról.

A Szigetvári Várbaráti Kör komoly hagyományőrző küldetést vállal Zrínyi halálának 450 éves jubileumán. A városi könyvárban elhelyezett gyűjteményt nem kizárólag hazai történészek, Zrínyi-kutatók keresik fel, a hagyaték rendszeres látogatói a várvédő hős korában elmélyülő horvát és török szakemberek is.

Jelenleg mintegy háromszáz tagot számlál a hagyományos Zrínyi Kegyeleti Ünnepségekre készülő Szigetvári Várbaráti Kör. A civil szervezet az országban a várbaráti körök közül másodikként, 1959. október 29-én alakult meg 163 taggal, Molnár Imre gimnáziumi tanár vezetésével. A szervezet tavaly ünnepelte fennállásának 55 éves jubileumát. A kör gyűjteménye szinte minden esztendőben bővül. A közelmúltban ilyen volt a horvátokkal közösen kiadott kétnyelvű Zrínyi-tanulmány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!