Közélet

2016.04.22. 17:45

Megosztja Pécs az EKF tapasztalatait

Nemzetközi konferenciát szervez Pécs a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó magyar városok számára.

N. L. (DN), MTI

Amint az a rendezvényt beharangozó pénteki eseményen a Zsolnay Negyedben elhangzott, a május 19–20-án Pécsett megrendezendő találkozón nemcsak a megyeszékhely osztja meg a 2010-es év tapasztalatait, de a társ kulturális fővárosok képviselői közül is többen eljönnek. Itt lesz a 2020-as EKF-címet pár hete elnyert Rijeka küldöttsége és a címet idén viselő Wroclaw vezetői egyaránt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a pályázati folyamatról szólva ismertette, hogy a 2023-as lehetőséggel már négy hazai város, Debrecen, Eger, Tokaj és Veszprém is élt.

A tapasztalatok megosztásában szerepet vállalt Páva Zsolt pécsi polgármester is, aki a konferencia fő előadói közt szólal majd fel a Kodály Központban. A polgármester szerint Pécs eredményei jó példák lehetnek a rövidebb és hosszabb távú lehetőségekre egyaránt.

Méhes Márton kulturális menedzser, a tizenöt ország EKF-szakembereinek részvételével megrendezendő tanácskozás szakmai vezetője elmondta, az esemény első napja nemzetközi témájú, a második pedig célzottan a pályázni kívánó magyar városok felkészülését segíti.

A pécsi EKF-beruházások keretében elkészült Kodály Központba szervezett eseményen jelezte részvételét mások mellett Rolf Noras, a norvégiai Stavanger 2008-as EKF-programjának vezetője, aki a közelmúltban tizenkét kulturális fővárost elemző könyvet jelentetett meg - részletezte a kulturális menedzser. Méhes Márton arra is kitért, hogy az európai kulturális élet elismert képviselői ritkán láthatók-hallatóak egyszerre ilyen létszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!