Közélet

2016.04.18. 19:59

Tűvel töltött kalács - szadista állatkínzó műve?

A kegyetlen módszer kitalálója egy lakótelep házai között dobálta szét a csalit.

Katus Eszter

Tűpárnának nézett valaki egy mákos kalácsot Komlón, a körtvélyesi városrészben. A tűvel teleszurkált péksütemény darabjait egy füves közterületen találták meg a lakóövezetben. A cél vélhetően az volt, hogy az arra járó kutyák megpróbálják megenni, komoly sérüléseket szerezve.

A lakótelepen élők felháborodtak a módszeren. Többségük hasonló szenvedést kívánt az állatkínzónak, mások „csak” rendőrségi eljárást. Feljelentést azonban tudomásunk szerint egyelőre senki sem tett, így csak a Facebookon terjedő fotók figyelmeztetik a kutyatartókat a veszélyre.

A volt bányászvárosban nem ez az első alkalom, hogy valaki ilyen módszerrel próbál elégtételt venni az állatokon és gazdáikon. Korábban a szilvási városrészben horgokkal megspékelt kolbászkarikákkal, Kenderföldön pedig méreggel próbált valaki szándékosan ártani az ebeknek, macskáknak. Pécsett is többször jelentettek mérgezéses eseteket.

Az indulatok mögött vélhetően a házi kedvencek után maradó ürülék állhat, amit a gazdák gyakran „elfelejtenek” felszedni, vagy a „védekezés”. A tüzelési időszakban ugyanis a kanok gyakran fékezhetetlenek, könnyen szabadulnak, a szukák tulajdonosai pedig – ivartalanítás helyett – így próbálják távol tartani őket. A módszer azonban nemcsak aljas, de bűncselekmény is. Akit tetten érnek, börtönbüntetést is kaphat.

Sok az eb, de kevés a terület

Komlón jelenleg 1900 ebet tartanak nyilván, Pécsett közel tízezret. Bár mindkét városban vannak kijelölt kutyafuttatók, a területek sokszor szűknek bizonyulnak, némelyik túlzsúfolt, vagy éppen kieső helyen van, ezért senki sem látogatja. A kutyások és nem kutyások ezért gyakran összetűzésbe kerülhetnek a házak közötti zöld területeken. Persze ha mindenki betartja a szabályokat (például játszótérre nem visz kutyát, pórázon és szükség esetén szájkosárral sétáltat, összeszedi az ürüléket), akkor csökkenthető a feszültség.

A büntetés gyakran elmarad

Sajnos a mérgezőket, rosszakarókat csak nagyon ritkán (szinte sohasem) sikerül tetten érni. Önmagában pedig – ha nincsenek tanúk – a méreg vagy a csali nem bizonyíték. Az egyetlen megoldás az, ha a tulajdonosok megtanítják a kutyáiknak, hogy nem ehetnek fel a földről semmit, vagy ha szájkosárral viszik őket sétálni. Mérgezéses tünetek esetén pedig azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Amikor már ez sem segít, mert a kutya elpusztul, akkor a gyomor tartalmának vizsgálatával és vérvétellel mutatható ki, mi okozta a halált.

Más-más okból mérgeznek

Míg a társasházas övezetekben főként a kutyagumi, az ugatás és a nem kívánt párosodás miatt szeretnének egyesek megszabadulni mások kutyáitól, addig a családi házas részeken más indok is állhat a háttérben. A betörők kedvelt fogása ugyanis, hogy a házőrzőket elteszik láb alól, így ugyanis könnyebben bejuthatnak a kiszemelt ingatlanokba. A mérgezésnek több tünete lehet: hányás, hasmenés, szőrhullás, romló közérzet, merev pupillák, magas testhőmérséklet, a nyálkahártyák elszíneződése, idegrendszeri, mozgásszervi zavarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!