Közélet

2016.07.13. 10:02

Wilkommen in Pécs - de ki hozza el a németeket?

Pécs ugyan hivatalosan nem jelent meg az idei Kölni Idegenforgalmi Kiállításon, egy helyi hotel révén mégis volt baranyai résztvevője Európa egyik legnagyobb turisztikai szakvásárának.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A turisztikai szolgáltatóknak nagy támogatás, ha egy komplett úti cél, adott esetben Pécs kínálata is megjelenik az ilyen típusú szakmai rendezvényeken – mondta Pentz Mihály, a Kölni Idegenforgalmi Kiállításon bemutatkozó Corso Hotelt üzemeltető cég ügyvezetője. – Éppen ezért sajnálattal vettük tudomásul, hogy – bár mindent megtettünk ezért –, a város nem képviseltette magát a kölni szakvásáron.

A kölni tapasztalatok szerint a török és észak-afrikai úti célok kiválása miatt idén megnövekedett az érdeklődés más európai utazási, nyaralási lehetőségek iránt az öreg kontinens egyik legnagyobb küldőországában, Németországban. A hotel delegált munkatársainak tapasztalatai szerint Magyarország továbbra is a németek kedvelt úti céljai közé tartozik, érdemes tehát úgymond „megdolgozni” azt a piacot.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pécsett a külföldi vendégek aránya jelenleg nem éri el a harminc százalékot (illusztráció: Löffler P.)
[/caption]

Érdeklődésünkre kiderült, hogy a korábbi fő súlypontok, így a németek megszólítása mellett Pécs figyelme ebben az esztendőben a délszláv küldőországok felé fordult. Mint a TÉDÉEM Pécs Turisztikai Nonprofit Kft.-nél megtudtuk, a város idegenforgalmi szolgáltatóit tömörítő szervezet egy-egy zágrábi és belgrádi turisztikai szakmai bemutatkozáson van túl, ezekben a városokban népszerűsítették Pécs, illetőleg hozzá kapcsolódóan Harkány idegenforgalmi kínálatát. A tapasztalatok szerint a növekvő délszláv érdeklődés főként a májusi és októberi hónapokban, illetőleg advent idején csúcsosodik, különösen a horvátok körében nagyon népszerű a harkányi gyógyfürdő kínálata.

Jó vendégek a németek
A turisztikai szolgáltatók egybehangzó véleménye szerint a németek jó vendégnek számítanak a szakmában. Legyen az utazó nyugdíjas pár, soktagú család vagy kalandozó fiatalok, szeretik a jó ételeket, étterembe, vendéglőbe járnak, nem vetik meg a sört és a finom borokat, ugyanakkor igényesek a szervezett programok területén is. Így egy-egy többnapos ott-tartózkodás idején jócskán a pénztárcájukba nyúlnak, a napi költésük 50 és 100 euró között, vagyis 15-30 ezer forint körül alakul.

Vonzerőben a kultúra vezet
Pécs vonzerejében továbbra is a legerősebb motívum a kulturális célú, illetőleg a rendezvényekre irányuló turizmus. Ez mutatkozik meg az egyes attrakciók látogatottságában is, hiszen ezek között a világörökségi helyszínek, a múzeumok, egyházi objektumok, illetve a fesztiválok, kiemelkedő kulturális programok vezetnek. Ezekhez zárkózhat fel idén a második félévtől a megújult állatkert. Pécs esetében jellemző, hogy az itt megszálló turisták vidékre (Villány, Harkány) is ellátogatnak.

Kevés a külföldi vendég
Beszédes számokat mutat Pécs és Baranya más települései tekintetében is a kül- és belföldi turistaforgalom megoszlása. A jövőbeli fejlesztések irányát befolyásolhatja, hogy a fürdőjével hódító Harkány esetében sem éri el a külföldi érdeklődés a forgalom egyharmadát. Pécs még ettől is elmarad, míg ilyen összevetésben a harmadik helyen a hajóforgalommal jeleskedő Mohács áll. Orfűn, Bikalon, Villányban, Komlón és Szigetváron tíz százalék körüli, vagy az alatti a külföldiek aránya a forgalomban.

Németek, csehek, osztrákok a dobogón
A német turisztikai piac élénkítése azért is indokolt, mivel az elmúlt évben – egy 8,5 százalékos visszaesés ellenére – 53 ezer turistával még mindig toronymagasan a legtöbb vendéget ez az ország küldte. A második helyre feleennyi vendéggel (26 ezer), de bővülő forgalommal a csehek jöttek fel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az osztrákok (14 ezer) állnak. A pécsi önkormányzat által megcélzott délszláv államok közül a horvátok (6 ezer, –24%) állnak, a szerbek nincsenek a top tízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!