Közélet

2016.08.22. 09:30

Szemét-ügy: félmilliárd – vissza az Eu-nak?

Szabálytalanságok miatt marasztalhatják el a pécsi központú hulladékprogramot.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A jelenlegi állás szerint több mint fél milliárd forintot fizethet vissza a Mecsek–Dráva Önkormányzati Társulás – szabálytalanul vettek ugyanis igénybe uniós támogatást. A szervezet úgy véli, ők nem hibáztak. A Miniszterelnökség napokban frissített listájában, amely a 2007–2013 közötti, uniós finanszírozású környezeti és energia operatív program projektjeinél lelt szabálytalanságokat tartalmazza, egy baranyai beruházás is szerepel. Ez pedig nem más, mint a Mecsek–Dráva regionális szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése elnevezésű projekt. A feltüntetett ok: „egyéb szabálytalanságok a támogatáshoz való jogokkal kapcsolatban”. Emiatt 327 millió a visszafizetési kötelezettség, túlfinanszírozás címén pedig 269 millió, azaz összesen 596 millió forint.

Felkerestük az ügyben a Társulást – amelynek Páva Zsolt pécsi polgármester az elnöke – hogy megkérdezzük, megkapták-e már az erre vonatkozót hivatalos értesítést. Ha igen, pontosan mi szerepel abban, milyen hibát vétett a társulás? Emellett érdeklődtünk, valóban ekkora összeget kell-e visszafizetniük, és ha igen, milyen határidőre. Arra is rákérdeztünk, miből fogja a társulás visszafizetni az összeget, lesz-e felelősségre vonás az ügyben, és amennyiben igen, kivel szemben, és ki jár majd el. A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás rövid válaszában mindössze annyit közölt, hogy a Mecsek-Dráva Projekthez kapcsolódó említett esetleges szabálytalanságok tényét a Társulás nem fogadta el, nem tartja megalapozottnak. Így a visszafizetés jogalapját vitatják, ami alapján jogorvoslati eljárás van folyamatban jelenleg is. Hogy ennek milyen kimenetele lehet, és várhatóan mikor ér véget, arra nem tért ki a társulás.

Sok érintett

A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás azért jött létre, hogy egy átfogó rekultiváció keretében, uniós támogatással megújulhassanak, vagy végleg megszűnjenek régi, műszakilag nem megfelelő, bezárt, vagy elhagyott hulladéklerakók. A tervezett projekt 89 Baranya-, Tolna- és Somogy megyei települést érintett, a beruházás költségét 4,3 milliárdra becsülték. A forrást az Európai Unió biztosította. Ha a jelenlegi döntést helybenhagyják, ebből fél milliárd forintot vissza kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!