Közélet

2016.11.02. 16:46

Félig pécsi gyártmány az e-kukásautó

Csendes és nem szennyezi a környezetét sem az új fejlesztésű jármű.

K. E. (Dunántúli Napló)

December elejéig tesztelik Pécsett azt az elektromos meghajtású kukásautót, amelynek kialakításában helyi vállalkozás is részt vett. A kommunális járműfelépítmény gyártásával foglalkozó Seres Kft. tervezte és készítette el a már meglévő alvázra a hulladékgyűjtő felépítményt.

– Egy Scania alvázra terveztük és alkottuk meg a kukásautó felépítményét – számolt be a sikeres konstrukcióról a pécsi Seres Kft. ügyvezetője, Seres László. – Ez a teherautó ugyanannyi hulladék szállítására alkalmas, mint a robbanómotorral működő társai. Biztatóak a pécsi tesztelési eredmények, már gondolkodunk az Electromegával, hogy a mostani autónál kisebb és nagyobb járművet is építünk, hogy több nagyságban is rendelkezésre álljon elektromos hajtású hulladékgyűjtő gép.

A szállító hatótávolsága 130-150 kilométer, maximális sebessége 80 km/h, töltési ideje hat óra, az elektromotor teljesítménye 160 KW. Az elektromos hulladékszállító halk, így kevésbé zavarja a lakosságot, alkalmazása nem jár károsanyag-kibocsátással. Az elektromos jármű a jelenlegi ipariáram-csatlakozókat tudja használni, semmilyen pluszberuházásra nincs szükség a feltöltéséhez. Mivel az áramfelvétel jellemzően munkaidő után, éjszaka történik, a művelet pluszforrásokat sem igényel, mert a hálózat képes kezelni ezt.

– Az elektromos meghajtású kukásautó működtetése nem mellesleg mintegy negyedannyiba kerül, mint a robbanómotoros járműveké – tájékoztatott Vitéz Attila, a járművet megalkotó debreceni Electromega Kft. kutatásvezető-helyettese. Azért hozták Pécsre a tesztelést, mert a domborzati viszonyok, a kisebb és hosszabb távok, az eltérő nagyságú szemetesedények megléte lehetővé teszik az autó teljes körű kipróbálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!