Közélet

2016.11.26. 20:09

Menő mérnöktoborzás

Laborlátogatásokkal, kipróbálható technikai érdekességekkel és rengeteg lazasággal csábította a középiskolásokat Pécsre az egyetem műszaki kara a hagyományos nyílt napján.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Mérnöknek lenni jó – ezzel a műszaki területhez illő precizitással megfogalmazott alapüzenettel igyekezett egyszerre több száz fiatalt meggyőzni a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara pénteken. A középiskolások számára szervezett nyílt nap maga nem újdonság, hiszen a MIK sokadik alkalommal nyitja meg auláját, előadótermeit és laboratóriumait az érdeklődők előtt, hogy a pályaválasztásban a mérnökélet és főleg a pécsi kar felé terelgessék őket.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Minden kipróbálható volt a nylít napon (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A terelgetés eszközei számosak: a „MIK” vagyunk mottóval (a fájdalmas szóviccet is vállalva) induló előadásoktól a különféle szakterületek bemutatóin át a hallgatókkal, oktatókkal való beszélgetésekig mindent lehetett ezen a napon. Bár egyértelműen toborzórendezvényen jártunk, a felszabadultság áthatotta a programokat. Csak egy példa dr. Kvasznicza Zoltán dékánhelyettes nyitóelőadása, amelyben a stand-up comedy eszközeit sem habozott bevetni a rutinos mérnöktanár, hogy a hallgatóságot megnevettetve a lehető legbarátságosabb arcát mutassa az intézményének.

De lehet barátságtalannak gondolni egy olyan kart, ahol például sűrített levegővel hajtott kocsit építenek, betonból öntött kenuval szállnak vízre vagy éppen ordítóversenyre hívják a gyerekeket egy egyébként épületgépészeti berendezések zajszintjének mérését szolgáló laborban? Az élményekbe csomagolt ismeretek a felvételi követelményektől a doktori iskoláig mindenről mindent megosztottak a kíváncsi gyerekekkel és szüleikkel, egészen az álláslehetőségekig felmutatva, mire számíthatnak, ha a mérnöki pályák vagy a szintén elérhető felsőfokú szakképesítés mellett döntenek.

Az egész országból jöttek Pécsre

A nyílt nap szakmai értékét mutatja, hogy a villamosipart az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója is képviselte, a karról tucatnyi mérnök osztotta meg tapasztalatait és üzemlátogatást is szerveztek az IT Services Hungary pécsi központjába.

A több mint négyszáz résztvevő mintegy harmada lány volt, jelezve, hogy a műszaki pálya mind több fiatal hölgyet vonz. A regisztrált résztvevők közül mintegy 150-en Pécsről érkeztek, de az ország távolabbi részeiről – mint Zalaegerszeg, Szeged, Veszprém vagy Budapest – is sokan jöttek el tájékozódni. Ez annak tudatában is jelentős eredmény, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem is ezen a pénteken rendezett nyílt napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!