Közélet

2016.11.15. 18:31

Tüke Busz: utólag kerül sofőrfülke a használt Volvókba

Ikarus szerel a Tüke Busznak. Utólagosan építenek be a nemrég vásárolt használt holland Volvo-buszokba fülkéket Székesfehérváron.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Több alkalommal is láttak olvasóink az elmúlt hetekben a 6-os úton, a megyehatárnál Pécs felé üresen, karavánban közlekedő pécsi helyi járatú autóbuszokat, alkalmanként öt-hat járművet. Megkérdeztük a Tüke Busztól, mi történt, lapunk ugyanis utánajárva az ügynek azt hallotta, utólagosan építenek be a nemrégiben vásárolt használt holland Volvo-buszokba sofőrfülkéket, Székesfehérváron.

A Tüke Busz Zrt.-től válaszukban azt írták, hogy száztizenöt Volvo autóbusz vezetőterének átalakításával kapcsolatos munkákra kötött két szerződést a pécsi buszos társaság. A gépkocsivezetői fülke ajtók átalakítása buszonként áfa nélkül 278 900 forintba kerülnek, vagyis összesen valamivel több mint nettó 32 millió, áfával együtt 40,7 millió forintba került a munka.

Érdeklődésünkre azt is megírták, hogy az autóbuszok átalakítását a járművek vásárlására felvett kölcsönkeretből finanszírozta a Tüke Busz. Arra, miért nem a pécsi cég pécsi szervizében végezték az átalakítást, úgy feleltek, hogy a fülkék átalakításához szükség volt annak megtervezésére, engedélyeztetésére és az eszközök legyártására is, ilyennel pedig kifejezetten erre specializálódott cégek foglalkoznak. Az Ikarus Járműtechnika Kft. rendelkezett minden szükséges kompetenciával, ezért dolgoztak velük, de a beszerelési folyamatban a Tüke javítóbázisa is részt vett.

Biztosításból fizetnek kártérítést

Szerettünk volna megtudni többet a Tüke Busztól a hétfői balesetben súlyosan megsérült pilótáról, de annyit írtak, a buszvezető állapotáról a társaság nem adhat információt. Rákérdeztünk, mikor és hogyan rendezhetik a sérülteket, s annak a szerviznek a tulajdonosát ért kárt, akinek az udvarára hajtott be a busz, mire közölték: a baleset során keletkezett károkat a jármű kötelező felelősségbiztosítása terhére tudják rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!