Közélet

2012.10.04. 19:06

A bliccelők és a csökkenő bevételek miatt szigorítanak

Október 15-től – a reggeli csúcs kivételével – csakis az első ajtón szállhatnak fel az utasok a buszokra. A szigorítást a Tüke Busz a bliccelők számának emelkedésével indokolta.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az első ajtós felszállítási rend betartására buzdító plakátokat tettek ki a Tüke Busz Zrt. pécsi jegy- és bérletpénztáraiban a napokban. Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője érdeklődésünkre közölte, ismét bevezetik, pontosabban megszigorítják az „első ajtózást” Pécsett; a plakátkampánnyal az utasokat szeretnék tájékoztatni a változásról.

Az autóbuszvezetőknek ugyanis utasításba adták a cégnél, hogy október 15-től az „első ajtós” felszállási rendet szigorúan be kell tartaniuk. Ő úgy tudja, jelentősen csökkent a jegyértékesítés, s a bérletek eladása is visszaesett, miközben az utaslétszám érzékelhetően nem változott.

------------------------------------------------------------------------
Ön egyetért-e az elsőajtózás ismételt bevezetésével? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyre több bliccelő miatt kell szigorítani Pécsett
[/caption]

A Tüke Busznál közölték: a bliccelők számának jelentős emelkedése miatt döntöttek az „első ajtós” felszállási rend szigorítása mellett. Hozzátették: iskolai tanítási napokon a buszsofőröknek lehetőségük van eltérni az elsőajtós felszállási rend alkalmazásától 6.30 és 8.00 óra között – az induló- és végállomásokon viszont ekkor sem.

Pécs belvárosában kérdeztünk buszra várakozókat, eközben a közelünkben több tíz busz állt meg, de egyiknél sem „első ajtóztak”.

Voltak, akik felháborodtak a tervezett szigorításon, mondván, tegyék előbb rendbe a buszokat, a többség viszont azt mondta, ha nem a csúcsidőszakokban húzzák ezzel az idejüket, amiért elkéshetnek az iskolából, vagy a munkából, akkor nem bánják a szigort. Egy évek óta Angliában dolgozó nyugdíjas korú hölgy azt mondta, mélységesen egyetért a javaslattal, ő a szigetországban olyat még nem látott, hogy valaki jegy vagy bérlet nélkül próbált volna felszállni egy buszra.

Már most több ellenőr dolgozik, és a napokban razziákat is tartottak

Folyamatosan emelik az ellenőrök számát Pécsett, mivel a bliccelők száma szinte napról napra emelkedik. A napokban több razziát is tartottak, ahol mintegy százötven bliccelőt csíptek fülön. A Tüke Busznak van olyan utasa, aki április óta több mint 100 ezer forinttal tartozik a társaságnak. Úgy tudjuk, nemrég még négy ellenőr dolgozott a társaságnál, jelenleg viszont már tízen állnak szolgálatban, de ennél is többen lesznek.

MÉG A Pécsi Közlekedési Zrt. előző vezetése, azaz Keczer László vezérigazgatósága idején csökkent le drasztikusan a jegyellenőrök száma. Akkor azt mondták, nem az ellenőrzésekkel, hanem a szolgáltatásokkal szeretnék rávenni az utasokat a jogkövető magatartásra. Azt megelőzően pedig a  jegyellenőri formaruhát vonták vissza.

Új buszútvonalakat rajzolhatnak a régiek helyett

Új útvonalokon új buszjáratok közlekedhetnek nem is oly sokára, már a jövő év elejétől Pécsett, folyik ugyanis a helyi közösségi közlekedés átszervezése. A tervek szerint lesznek utasszámlálások, de emellett a pécsieket is megkérdezik utazási szokásaikról. Az átalakításra a magyarázat szerint azért van szükség, mert a jelenlegi pécsi buszos térkép elavult, annak alapjait a 60-as években rakták le, amikor még működtek a bányák.

Információink szerint az új rendszer kialakításának munkaanyagába a közösségi közlekedést kedvelő civilek is megfogalmaztak javaslatokat. A terv szintjén a mai kor elvárásaira és igényeire szabott új közlekedési rendszerről azonban hivatalosan nem tudtunk meg részleteket, lapunk érdeklődésére a Tüke Busz Zrt.-nél azt mondták, hogy az átalakításról hamarosan sajtótájékoztatót tartanak.

Átalakítás és bérletár

Megkérdeztük, tesz-e javaslatot a társaság vezetése januártól viteldíjemelésre. Azt válaszolták: „ez az átalakítás részleteitől függ, melynek kidolgozása folyamatban van”. Érdeklődtünk, tervez-e leépítéseket a cég, mert a mostani intézkedésekből úgy látszik, anyagi-pénzügyi és működési gondokkal küszködnek. Azt írták, nem terveznek létszámleépítést, működési gondjaink pedig nincsenek.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!