Közélet

2015.06.05. 18:37

A cég megszűnt, de a vegyszereket az eső továbbra is mossa a talajba Garéban

A több mint ötvenezer veszélyes hulladékot tartalmazó hordót ugyan elszállították Garé határából, azonban a veszélyes vegyszerek által átitatott talaj most is ott van a telepen. Az eső pedig mossa be az ismeretlen anyagot a földbe, emiatt aggódnak a faluban.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A telep kapujában még mindig ott a nagyméretű tábla „Budapesti Vegyiművek Rt. Átmeneti veszélyes hulladék tároló”. Sorompó, kapu, tiltó tábla nincs, így szabad a bejárás a területre, azonban a betonozott útról még a helyiek sem mernek lemenni. Mindent benőttek a bokrok, a fák, a méteres gaz, csak két hatalmas kopár földkupac hívja fel magára a figyelmet, és a jól ismert vegyszerszag, amely a mellettünk lévő tócsából párolog ki.

Víg Imre, Garé polgármestere elmondta, gyerekkora óta ismeri ezt a szagot, a falu szélső házaitól alig egy kilométerre van a tároló, és a szél mindig beterítette a környéket ezzel a bűzzel.

– Évekkel ezelőtt még őrizték a telepet és rendszeresen elemezték a vízmintákat, ma pedig már a figyelőkutak környékén sem látunk mozgást. Számunkra úgy tűnik, a garéi hulladéktároló kérdését letudták azzal, hogy elszállították a hordókat és megsemmisítették a vegyszermaradékot. Hiába kötelezte azonban a bíróság a céget a több mint 110 ezer tonna méreggel átitatott föld megsemmisítésére, elégetésére, ez a mai napig nem történt meg. Sőt, legújabb információink szerint a telepet átminősítették, így most már csak egyszerű hulladéktároló – mondja a polgármester.

Az önkormányzat szeretné elérni, hogy a községet minősítsék át hátrányos, vagy halmozottan hátrányos településsé, ennek a fejlesztésekhez szükséges pályázatoknál lenne komoly jelentősége.

Megkérdeztük a Zöldhatóságot is a tároló jelenlegi helyzetéről, azonban pénteki lapzártánkig nem érkezett meg a válasz.

Rákkeltő vegyület

A benzolt nagy mennyiségben használja a vegyipar oldószerek, gyógyszerek, festékek, robbanóanyagok és növényvédő szerek előállítására. A benzol erősen mérgező, belélegzése eszméletvesztést, nagyobb mennyiségben halált okoz. Rákkeltő hatású, mérgező anyag, amely a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt. Hatásaként felléphet DNS károsodás is.

Nyugtalanító megbetegedések

A lerakót a helybeliek tiltakozása ellenére építették meg, és 1978-ban megkezdődött a veszélyes hulladékok lerakása. Három cégtől, a Budapesti Vegyiművektől (BVM), a Pécsi Bőrgyártól és a Pécsi Húsipari Vállalattól szállították ide a veszélyes anyagokat. Eredetileg a BVM hidasi gyáregységében tárolták a 63 ezer darab, 200 literes fémhordót, amelyekben a különböző mértékig veszélyes üstmaradványokat tárolták. A hordókat szétmarta a vegyszer, szivárogni kezdett a méreg a talajba, ez pedig veszélyeztette Bonyhád vízbázisát.

– Miért ne veszélyeztetné a vízbázist a méreggel átitatott talaj, amikor a tárolótól kétszáz méterre folyik a Bosta patak is? – tette fel a kérdést Víg Imre polgármester. – Erről nem szól pontos statisztika, de sokan halnak meg a faluban rákos megbetegedés miatt.

Címkék#Garé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!