Közélet

2015.10.09. 16:42

A jövő évi turisztikai szezonra nyit ki a pécsi zoo

Befejezéséhez közeledik az állatkert felújítása, már érkeznek az új állatok Hollandiából és Németországból.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Javában dolgoznak a pécsi állatkert felújításán, hogy minden állat mihamarabb a helyére kerülhessen. Pénteken éppen a varacskos disznót helyezték el új otthonában, a pumák viszont már megbarátkoztak új helyükkel.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta, az állatkert fejlesztésére egyrészt a mecseki vízbázis védelme érdekében volt szükség, másrészt pedig korszerűsítették és szabványosították a meglévő kifutókat, így lehetővé válik, hogy bemutassák a csimpánzokat is. Eddig ugyanis hiába voltak itt az állatkertben, nem lehetett látni őket, mert nem felelt meg a kifutójuk az állattartási előírásoknak. 

A vezérigazgató kiemelte, turisztikai szempontból is nagyon fontos a projekt, mert a felújításon túl új vonzerőket kell kínálniuk a látogatóknak. Ennek érdekében felköltözik az akvárium-terrárium, érkeznek új ragadozók, nagymacskák, cápák, fóka, barnamedve. Az állatkert a jövő évi turisztikai szezonban már látogatható lesz.

Legutóbb, idén júliusban azt írtuk, hogy 2015. október végén nyithat ki az állatkert.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Laufer L.
[/caption]

Üvegpalota lesz a bejárat

A hatalmas, üvegfalú, csaknem ezer négyzetéteres fogadóközpont lesz az állatkert főbejárata, a pénztárak, a kávézó, itt kapnak helyet a csimpánzok, illetve 12 nagyméretű, tengervizes és édesvízi akváriumot, 4 paludáriumot – akvárium és a terrárium keveréke –, valamint  24 terráriumot láthatnak majd az érdeklődök. A száz köbméteres medence már elkészült, ez az ország harmadik legnagyobb akváriuma. A tervek szerint 2-3 cápafaj egye-egy példányát, illetve 400-500 egyéb halat telepítenek majd ide.

Több lehetőség

A kiegészítő támogatásnak köszönhetően lehetővé válnak olyan további fejlesztések, amelyek révén az Európai Állatkertek Szövetségének is a tagja lehet a pécsi állatkert. Ez azért fontos, mert csak a szövetséghez tartozó állatkertek vehetnek részt például hosszú távú szakmai programokban, új állatok bemutatásában. Szintén a felújítás eredményeként télen, illetve rossz időben is látogatható lesz az állatkert. Ezeknek a követelmények a korábbi zoo nem felelt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!