Közélet

2010.03.16. 19:33

A Legfelsőbb Bíróság szerdán dönt a tervezett radarról

A Legfelsőbb Bíróság a helybenhagyás mellett új eljárást is elrendelhet, de kimondhatja az engedélykiadás jogszerűtlenségét is.

B. A.

Sok minden eldől szerdán a Tubesre tervezett lokátor ügyében. Tíz órakor ül össze ugyanis a Legfelsőbb Bíróság (LB), hogy ítéletet hozzon arról, jogszerűen adta-e ki a Honvédelmi Minisztérium a radar építési engedélyét.

Ismeretes, az ügyben hosszas bírósági procedúra kezdődött, miután Pécs városa, több civil szervezet és helyi lakos polgári peres úton támadta meg az engedélyt. A Fővárosi Bíróság november végén hirdetett ítéletet, jogszerűnek minősítve az engedélyeztetést. Pécs és a civilek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be az LB-hez, amely előzetesen, saját döntéséig felfüggesztette az építési engedély végrehajtását. Magyarul a HM addig nem építkezhet, amíg az LB erről nem dönt.

A bíróság a helybenhagyás mellett új eljárást is elrendelhet, de kimondhatja az engedélykiadás jogszerűtlenségét is. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője az utóbbi kettő valamelyikében bízik. Amellett ugyanis, hogy számos érvet sorol igazuk mellett, kiemelte, szerintük több eljárási hibát is vétett a Fővárosi Bíróság. Nem rendeltek ki független szakértőt, csak a sugárzással kapcsolatos lehetséges veszélyeket vizsgálták, a többi civilek által megjelölt jogszabálysértést nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!