Közélet

2014.05.08. 18:55

A mobiltelefon nyomkodásért is jár a büntetés vezetés közben

Irányadó, tanulságos döntést hozott a napokban a Kúria: vezetés közben nemcsak a telefonálás számít szabályszegésnek, hanem az is, ha elutasítunk egy hívást az erre szolgáló gomb megnyomásával a készüléken.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

„ A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat” – áll a KRESZ-ben, az azonban eddig viták forrása volt, hogy pontosan mi számít használatnak: a telefonálás, a gombnyomogatás vagy esetleg a készülék kézben tartása is.

A Kúria a napokban úgy foglalt állást, hogy utóbbi nem, viszont a telefon bármelyik funkciójának használata már szabálysértés. A döntés előzménye az volt, hogy egy megbírságolt autós azzal védekezve, hogy csak „kinyomott” egy hívást vezetés közben, perre ment.  Első fokon elutasították a keresetét, fellebbezett, de a Kúria is a rendőröknek adott igazat.

Az iránymutatónak tekinthető határozatban többek között az áll, hogy a beérkező telefonhívás elutasítása is a telefon használatának fogalmi körébe tartozik, vezetés közben a mobiltelefon-használat a gépjármű vezetőjének figyelmét elvonhatja a járművezetéstől, a közlekedésben veszélyhelyzetet eredményezhet, függetlenül attól, hogy egyetlen gomb megnyomása mennyi ideig tart. Magyarán: nemcsak telefonálni, sms-ezni, a netet böngészni, de hívást elutasítani sem szabad. (Kihangosítót használni természetesen továbbra is szabad.)

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban!  Ön szokott telefonálni vezetés közben?
---------------------------------------------------------------------------

A mobiltelefonos ügyek esetében mindig felmerül, hogyan bizonyíthatják az autósok esetleges igazukat a rendőr állításával szemben, vagyis azt, hogy ők bizony nem mobiloztak. Ebben az esetben jó szolgálatot tehet a híváslista. Az intézkedés során felvett jegyzőkönyv tartalmazza a pontos időpontot, azt összevetve a szolgáltatótól lekért forgalmi adatokkal a szabálysértési eljárás során igazolható, hogy mikor, illetve mikor nem használták a készüléket.

TBringán is tilos? Kiderül a holnapi baranyai napilapból! További részletek a pénteki Dunántúli Naplóban., melyre ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!