Közélet

2009.10.01. 11:58

A pápa előtt a pécsi zarándokok

Az elmúlt héten Rómában járt egyházmegyei zarándokokat audiencián fogadta XVI. Benedek pápa. Mint mondotta: rajtuk keresztül az ezeréves pécsi egyházmegye híveit is üdvözli.

Kozma Ferenc

Megkapó startja volt a múlt heti római zarándoklatnak: Rómába érkezésük másnapjának reggelén pápai audiencián vehetett részt a közel százötven fős egyházmegyei csoport. A vatikáni konferenciateremben XVI. Benedek pápa magyarul köszöntötte és áldotta meg a több nemzet képviselői között az alapításának ezredik évfordulóját ünneplő pécsi püspökségből érkezőket.

A két autóbusznyi zarándok útját a Pécsi Egyházmegye programirodája szervezte. Amint azt Eckert Józsefné irodavezető az úttal kapcsolatban elmondta, ez már több mint a századik általuk szervezett zarándoklat volt, s az idén talán még hármat indítanak. Szíriába megy egy csapat Mayer Mihály megyés püspök vezetésével, majd az egyházmegye papjai utaznak Rómába, végül pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel elképzelhető, hogy egy újabb csoport indulhat a Szentföldre.

A nagy létszámú római csoportot két nagyszerű ember, Bognár Attila András szajki plébános – az egyházmegye Millenniumi Himnuszának szerzője – és Nyúl Viktor, a székesegyház káplánja vezette. Utóbbi hét évet tanult a Római Szemináriumban (a csoport ide is betekinthetett!), s nemcsak lelki vezetője-gondozója volt az egyik autóbusz utasainak, hanem gazdag egyháztörténeti és helyi információkkal rendelkezve sok olyan tudnivalót is megosztott velük, amit az útikönyvek nem tartalmaznak.

A program igen gazdag-sűrű, és sok-sok felemelő élményt, találkozást nyújtó volt. (Már útközben odafelé Padova, majd Assisi főbb látnivalóival való ismerkedés, majd hazafelé egy pillantás Firenzére, és Ausztriában egy ima a wörthi Mária kegyhelyen.)

Rómában természetesen elsősorban a „négy nagy templom” meglátogatása (a vatikáni Szent Péter-, a világ első Mária tisztelete jegyében épített Santa Maria Maggiore, a „falakon kívüli” Szent Pál- és a Lateráni Szent János-bazilika) mellett az ókori világvárossal való ismerkedés, a kereszténység első századaival való szembesülés került a program célkeresztjébe – valamint kinek-kinek a lelki töltekezés az óriástemplomok egyikének-másikának a kápolnájában megtartott magyar misék segítségével. És csak „mellékesen” fűződtek fel a hosszú séták során a főbb nevezetességek, a Piazza Popolo, a Corso, a Spanyol lépcső, a Trevi kút, a Colosseum, a Capitolium és minden egyéb, köztük a Callistus-katakomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!