Közélet

2010.12.16. 09:18

A pécsi telekadó a többséget nem érinti

A pécsi telekadó mértéke 1500 négyzetméterig nulla, afölött mindössze 5 forint négyzetméterenként és évente.

Ny. Sz.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy az önkormányzatnál elkészült a telekadó rendeletének tervezete, amely alapján – több kisebb kivétellel – azoknak kellett volna fizetni, akiknek üres építési telke van. Méghozzá nem is keveset, hiszen a korábbi terv szerint évente négyzetméterenként 280 forint lett volna az adó mértéke. Sok pécsi sérelmezte a lapunk által elsőként ismertetett tervezetet, Páva Zsolt polgármester ezután közölte: abban a formában nem is vezetik be.

A ma a közgyűlés elé terjesztendő rendelettervezet valóban alaposan megváltozott. Az adó mértéke ugyanis 1500 négyzetméterig nulla, afölött (de csak az 1500 négyzetméter fölötti résztől számolva) mindössze 5 forint négyzetméterenként és évente. Bevallást ugyanakkor annak is kell készíteni, aki nem fizet.

A Városházáról származó információnk szerint így az önkormányzat legfeljebb 30-40 milliós bevételre számíthat, szemben a korábbi verzió 400-500 milliójával. A cél azonban a rendteremtés, egy egységes adatbázis kialakítása. Így ugyanis a későbbiekben fel tudnak lépni azokkal szemben, akik valóban spekulatív okokból vettek telket, majd hagyták évekig parlagon – a rendelet ez irányba a későbbiekben még módosulhat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!