Közélet

2015.06.24. 09:10

A talajvíz is szennyezett Garéban

A feldepózott föld és a talajvíz is lokálisan szennyezett, azonban ennek pontos mértékének felderítésére újabb vizsgálatok szükségesek.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Két hete számoltunk be lapunkban, hogy hiába kötelezte bírósági határozat a Budapesti Vegyiműveket (BVM), hogy a Garé határában lévő tárolóból a hordók után szállítsa el és semmisítse meg a 110 ezer tonna méreggel átitatott talajt is, ez a mai napig nem történt meg. 

A megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya lapunk kérdésére megerősítette, a felszámolási eljárás még nem zárult le, így továbbra is a BVM az ingatlan tulajdonosa, azonban ma már a terület szennyezésének ellenőrzését sem végzi, illetve semmilyen kármentesítő beavatkozás nem történik. A zöldhatóság az elmúlt években többször is kötelezte a céget a kármentesítésre, az nem történt meg, így sorozatosan szabta ki a bírságokat. A környezetvédelmi mérőközpont májusi vizsgálata megállapította, hogy a feldepózott föld és a talajvíz is lokálisan szennyezett, azonban ennek pontos mértékének felderítésére, illetve a további kármentesítési munkák meghatározásához újabb vizsgálatok szükségesek.

Címkék#Garé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!