Közélet

2010.12.12. 10:51

A teológust sem hagyja hidegen Doktor House

Van, aki rajong Doktor House-ért, van, aki ki nem állhatja. Egy biztos, az öntörvényű és zseniális orvos alakja senkit sem hagy hidegen – még a teológusokat sem.

Kozma Ferenc

A Doktor House-jelenségről könyvet írt dr. Kovács Gusztáv, a pécsi Hittudományi Főiskola adjunktusa, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma tanára, aki két éve doktorált teológiából Bécsben. Az írásában a bioetika szemüvegén át vizsgálja a népszerű televíziós sorozatot. A kérdés kézenfekvő:

– Ön szerint milyen ember a doki?
– Nem aggódik különösebben, hogy mit szólnak körülötte mindazért amit tesz, mond, ráadásul zseniális és sikeres, tehát megteheti. Másrészt ugyanolyan elesett, magányos és sebzett mint bárki más, ekként egyszerre testesíti meg az emberi valóságot és a vágyakat. Ridegsége ellenére akkor is szeretetet, törődést kap, ha meg sem érdemli. Nos, ki ne akarna manapság ilyen lenni?

– Tehát egy szimpatikus figuráról van szó, modern korunk mesehőséről.
– Szó sincs róla, éppen ellenkezőleg. De elmondja számunkra, hogy mi az, ami fontos, mi az, ami nem. Az egyes epizódokat elemezve szinte észrevétlenül nyerhetünk betekintést az életet érintő legfontosabb etikai kérdésekbe, és törhetjük a fejünket olyan témákon is, mint mondjuk a szervátültetés, az abortusz, a genetika vagy Isten léte.

– Követendő példa lehet a leendő orvosaink számára?
– Készítettek egy felmérést az USA-ban orvostanhallgatók körében, de egyikük sem gondolta azt, hogy ilyen orvos szeretne lenni. Dokinkból ugyanis hiányzik a beteggel való együttműködés, empátia, emberség. De akkor sem járt jól, amikor azt kérdezték, hogy ki szeretne ilyen orvos betege lenni? Nem akadt vállalkozó, ugyanis Doktor House számára a beteg léte is zavaró, csupán a betegségre fókuszál.

– Kinek tetszhet jobban a sorozat, a hölgyeknek vagy az uraknak?
– Azt hiszem a mindenkinek, aki belekóstol.

– Hogyan jutott eszébe, hogy éppen erről a sorozatról írjon könyvet?
– Nem nekem jutott az eszembe. Amikor a szemináriumok valamelyikén elemezgetni kezdtük a tv-sorozatot – a gimnazista diákjaim közül is többen átjárnak a Hittudományi Főiskolára –, azonnal kiderült, hogy a figura gondolkodásra késztet, személye megannyi kérdést vet fel. Aztán a jegyzeteimből összeállt a kötet. Megjegyezném, hogy másutt, például a marburgi egyetem orvoskarán az egyik legnépszerűbb szemináriumi tantárgy lett Doktor House.

– A kötet fülszövegében Király József, a PTE egyetemi lelkésze megfogalmazza, hogy az ön írása a látásban segít minket.
– Erre igyekeztem törekedni. Én meg arra kérnék mindenkit, senki se próbáljon olyan lenni, mint Doktor House, ne csinálja utána. Bár a sorozatban a forgatókönyvíró a végére mindig helyére tesz mindent, a mindennapokban a dolgok nem így működnek.

Zseniális elme

A Doktor House idehaza is az egyik legkedveltebb sorozatfigura, a hipotézisei általában vitathatóak és meghökkentőek. A szerep feltűnően hasonlít Sherlock Holmesra: mindketten zseniális gondolkodók, zenélnek, zárkózottak és barátságtalanok. Hatvanhat országban vetítik, 2008-ban a világ legnézettebb televíziós sorozata volt. Számos díjat kapott, többek között két Golden Globe-ot és három Primetime Emmyt. A hatodik évadot 200 tavaly szeptemberben kezdték vetíteni az Egyesült Államokban egy kétórás kezdő epizóddal.

Kozma Ferenc -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!