Közélet

2013.01.07. 18:15

Akár ki is kapcsolhatják a gázt az ellenőrzést elmulasztóknál

Egy új jogszabály alapján januártól ötévente mindenki köteles ellenőriztetni a gázkészülékeit, az ezt elmulasztóknál pedig akár ki is kapcsolhatják a gázszolgáltatást.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Amint arról beszámoltunk, múlt szombaton Pécsett két gyermek és egy felnőtt szenvedett szénmonoxid-mérgezést egy lakóházban. Szerencsére most nagyobb baj nem történt, azonban a színtelen, szagtalan gáz miatt évente átlagosan negyvenen szenvednek halálos mérgezést az országban. A tragédiákat az esetek jelentős részében a rosszul bekötött gázkészülékek okozzák. Az ilyen eseteket kívánják megelőzni egy tavaly elfogadott jogszabállyal, amely idén januártól előírja a gázkészülékek ötévente kötelező ellenőrzését.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan védekezik szénmonoxid-mérgezés ellen?
------------------------------------------------------------------------

Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a 90-es évek közepéig kötelező volt az időszakos biztonsági felülvizsgálat, azóta azonban, ha a tulajdonosok nem fordítottak erre figyelmet, senki sem ellenőrizte a készülékeket. Úgy véli, a szigorítás elkerülhetetlen, és nagyon időszerű volt.

A felülvizsgálatot nem a kéményseprők, hanem az erre képesített szakemberek végezhetik el. A Dél-Dunántúlon közel kétszázan jogosultak erre. A szakemberek elérhetőségéről a világhálón, illetve a szolgáltatók központjaiban tájékozódhatnak az érdeklődők. A szolgáltatás szabadáras. Attól függően, hogy egy lakásban hány, és milyen gázüzemű berendezés működik, jellemzően öt- és húszezer forint között mozog a vizsgálat ára. Találni lehet azonban olyan céget is, akik ingyen végzik a szolgáltatást, s csak a feltárt hibák kijavításáért kérnek pénzt.

A készülékek ellenőrzését ugyan nem a kéményseprők végzik el, viszont 2015-től ők kontrollálják, hogy eleget tettek-e a tulajdonosok az előírásnak. Amennyiben nem, a legsúlyosabb szankció az lehet, hogy ameddig be nem szerzik a tanúsítványt az érintettek, kizárják őket a gázszolgáltatásból.
Mindemellett persze nem csak a gázüzemű készülékek okozhatnak bajt. Egyre többen térnek vissza a hagyományos fűtési módozatokhoz úgy, hogy a tíz-húsz éve üzemen kívüli kéményeket ellenőrzés nélkül kezdik el használni, ez pedig szintén balesetveszélyes.

CO-mérő: érdemes drágábbat vásárolni

Szén-monoxid-mérők nemcsak szaküzletekben, hanem a nagyáruházakban is kaphatók. Az árak néhány ezertől több tízezer forintig terjednek. A berendezések, ha szén-monoxidot érzékelnek, hang- és fényjelzést adnak ki. Léteznek olyan, a kazánhoz csatlakoztatható készülékek, amelyek baj esetén lekapacsolják a fűtőberendezést.

A legtöbben a legegyszerűbb eszközöket, a falra szerelhető mérőt választják. A szakemberek szerint azonban ezekből sem érdemes a legolcsóbbakat venni, ugyanis előfordulhat, hogy a veszélyes gázon kívül más hatásokra is reagálnak: érzékenyek lehetnek a hőre vagy akár egy hajfixáló flakonjából kiáramló hajtógázra is.

Fontos A megfelelő helyre való felszerelés is, mivel sokan – tévesen – azt hiszik, hogy a szénmonoxid nehezebb a levegőnél, ezért hajlamosak kis magasságban felszerelni a mérőt. Valójában a szénmonoxid kicsivel könnyebb a levegőnél, tehát fentről lefelé tölti meg a helyiséget. Egy átlagos, 270 centiméteres belmagasságú lakásban a készüléket 180-240 centiméteres magasságban kell elhelyezni, a kazántól legalább másfél méterre.

Színtelen, szagtalan

Szén-monoxid tökéletlen égéskor keletkezik, súlyos oxigénhiányt okoz, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okozhat. A gáz színtelen, szagtalan, és szén-monoxid-érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!