Közélet

2011.10.08. 15:24

Akik lenullázhatják a bírósági pereket

Egy nyugdíjas bírósági szakemberpáros egyedülálló vállalkozásba kezdett Baranyában, peren kívüli egyezséget céloznak meg a jog csaknem minden területén.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mire jó a mediáció?

V. I.: – Békés közvetítői tevékenység, amelynek eredményeképpen a felek peren kívül kötnek egyezséget. Ezt eddig leginkább a házassági békéltetés, és a nem megfelelő kereskedelmi áruk vásárló-eladó közti vitája során alkalmazták vidéken, Budapesten viszont a büntetőügyeket leszámítva már minden más jogi területen másfél évtizede bevált gyakorlat.

– Mit nyer ezen az ügyfél?

R. L.: – Elsősorban pénzt és időt. A bíróságok túlterheltek, másrészt hosszadalmasak és költségesek a perek. Ha mindent összeadunk, a perérték 6 százalékos illetékét, az átlagos ügyvédi díjat, a szakértői költségeket. Esettől függően 150 ezertől 2 millió forintig terjedhetnek az ügyfél kiadásai. Gazdasági ügyekben pedig ennek a tízszerese is lehet az összeg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Rónaszéki Gábor és Végh Ibolya is nyugdíjba vonult már. Ezután döntöttek úgy, hogy mediátorok lesznek
[/caption]

– Akkor tehát nem csak házassági bontóperekben kínálnak gyors megoldást?

V. I.: – Több évtizedes bírói tapasztalatainknak köszönhetően mindenféle családjogi, munkajogi, polgári és gazdasági kérdésben is segítünk. Például a körbetartozás terén igen hatékonyan tudunk közvetíteni a fő- és alvállalkozó, valamint a megrendelő között. De megromlott párkapcsolati viszonyokat is igyekszünk így békés mederbe terelni.

– Önöket felbéreli az egyik fél, a másik meg futhat a pénze után?

R. L.: – Mi mindkét ügyfelet egyszerre képviseljük, külön-külön meghallgatva őket, majd vázoljuk a leginkább lehetséges bírósági végeredményt. Négy hónapunk van az érintettekkel egyezségre jutni, utána már csak a per lehet a megoldás. Az általunk kialakított egyezség nagy hozadéka továbbá, hogy nem egy harmadik szereplő mondja ki az ügyben a döntő szót, az ítéletalkotásban részt vesz folyamatosan mindkét szereplő.

– Mi a garancia, hogy a mediátor nem lesz részrehajló?

V. I.: – Törvény szabályozza az összeférhetetlenségi helyzeteket, a beavatkozásunk minden mozzanatát, még a titoktartásunk mértékét is.

Sok évtizednyi bírósági múlt tapasztalataival

Végh Ibolya Siklóson született 1954-ben. A Leőwey Gimnáziumban érettségizett esti tagozaton, miután már 15 évesen a Pécsi Városi Bíróságon dolgozott, majd a rendszerváltástól 2011-es nyugdíjba vonulásáig a Cégbíróságon tevékenykedett.

Dr. Rónaszéki László 1945-ben született a Vas megyei Gasztonyban. Komlón érettségizett 1963-ban, 1970-ben

a Pécsi Jogi Egyetemen szerzett diplomát. Bíróként dolgozott Siklóson, a Pécsi Munkaügyi Bíróságon, majd a Baranya Megyei Bíróságról ment nyugdíjba 2011 augusztusában.

A házaspár most közös mediátorvállalkozást indított.

a jog csaknem minden területén. Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Sok évtizednyi bírósági múlt tapasztalataival Végh Ibolya Siklóson született 1954-ben. A Leőwey Gimnáziumban érettségizett esti tagozaton, miután már 15 évesen a Pécsi Városi Bíróságon dolgozott, majd a rendszerváltástól 2011-es nyugdíjba vonulásáig a Cégbíróságon tevékenykedett.

Dr. Rónaszéki László 1945-ben született a Vas megyei Gasztonyban. Komlón érettségizett 1963-ban, 1970-ben

a Pécsi Jogi Egyetemen szerzett diplomát. Bíróként dolgozott Siklóson, a Pécsi Munkaügyi Bíróságon, majd a Baranya Megyei Bíróságról ment nyugdíjba 2011 augusztusában.

A házaspár most közös mediátorvállalkozást indított. Dr. Rónaszéki Gábor és Végh Ibolya is nyugdíjba vonult már. Ezután döntöttek úgy, hogy mediátorok lesznek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!