Közélet

2011.05.04. 09:07

Aknamentesítésre is nyert pénzt a baranyai rendőrség

Egy pályázatnak köszönhetően hamarosan folytatódhat a magyar–horvát határ aknamentesítése.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon szerdán jelentették be, hogy a horvát előcsatlakozási folyamat részeként 1,4 millió eurót (azaz nagyjából 370 millió forintot) fordíthatnak „a Dráva és Duna közti aknaszennyezett területek rehabilitációja” nevű projektre.

– Ennek kifutási ideje két év, azonban információink szerint 2011-ben újra kiírják – tudta meg a Dunántúli Napló Bózsing György alezredestől, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetőjétől. – A tervek szerint a határ D-szakaszának aknamentesítése valósulna meg, ezzel is biztosítva – a közbiztonsági érdekek mellett –, a Horvát Köztársaság schengeni csatlakozására a belső határok szabad átjárhatóságát.

Az említett D-szakasz a Duna kifolyásától a Dráva kifolyásáig tart, és nagyjából 80 kilométer hosszú. A baranyaiak azért felelnek majd, hogy a határkövekkel megjelölt képzeletbeli vonaltól számított, magyar területen lévő két és fél méter teljesen aknamentes legyen.

– Ez persze nem azt jelenti, hogy az esetleg azon túl levő aknákkal nem foglalkozunk: a teljes felderítés összesen egy kilométernyi szakaszra terjed ki – tette hozzá Bózsing György.

A fák és a bokrok jelentősen megnehezítik a munkát, a robot itt nem működik

Ugyan a projekt részeként most „csak” nyolcvan kilométer hosszú területet fognak aknamentesíteni, a munka nem lesz egyszerű: ezen a határszakaszon ugyanis a háború óta kis túlzással senki sem járt. Az azóta eltelt közel húsz évben a természet visszafoglalta a területet: fák és bokrok nőttek ki a földből, s ez azt jelenti, hogy nem használhatóak azok a modern eszközök – így például a távirányítóval vezérelt mini-lánctalpas, amely nem csak hogy kiforgatja a földből az aknát, de azonnal darabokra is szedi –, amelyek az emberre leselkedő veszélyt minimalizálnák.

– Úgy tudunk időt nyerni, ha információkat gyűjtünk be – mondta Bózsing György alezredes. – Nagyjából egy év csak kutatással fog elmenni: sok emberrel próbálunk majd beszélni, tartunk lakossági fórumokat, hogy a terepre már felkészülten érkezzünk. Illetve nem mi érkezünk: nekünk nincs aknamentesítő csapatunk, erre, és a munka minden fázisára közbeszerzési pályázatot írunk majd ki.

Akár százezernyi is lehet

Hogy az említett határszakaszon mennyi akna rejtőzhet, arról még csak sejtésünk sem lehet. A délszláv háborúban a szerb hadsereg biztosan rakott le aknákat, és erről aknatérkép is van – ám az utánuk következő szabadcsapatok már nem ragaszkodtak ennyire a hivatalos úthoz, ötletszerűen rejtették el az aknákat. A határ horvát oldalán óvatos becslések szerint még több százezer bomba is lehet, így a teljes mentesítésre egy évtized sem lesz elég.

Műveleti együttműködés a horvátokkal

A másik támogatandó projekt célja a határon átnyúló műveleti együttműködés erősítése és az operatív információ csere elősegítése a határrendészeti szervek között a határellenőrzés fejlesztése érdekében.

Erre 193 ezer eurót nyert a baranyai rendőrség az Európai Uniótól. A projekt keretén belül többek között Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely feltételeinek megteremtésére is sor kerülne Mohács határkikötőben. A projektben Baranya MRFK a Vezető Kedvezményezett, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), valamint a Horvát Belügyminisztérium Határrendészeti Igazgatósága a Projekt Partnerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!