Közélet

2010.12.16. 09:25

Áremelésekről is tárgyalt a pécsi közgyűlés

A létszámleépítésről, a jövő évi költségvetésről és a közüzemi árak emeléséről is tárgyaltak.

DN

15:14 - Vita a költségvetési koncepcióról

A 2011-es költségvetési koncepció, tervezet került terítékre. Páva Zsolt polgármester (Fidesz) elmondta, ez természetesen egy fontos téma. Elmondta, igen nehéz időszakon van túl Pécs városa, szűkült a város pénzügyi mozgástere. Szomorú pillanat volt, amikor a bankok sem jelentkeztek, hogy finanszírozzák a várost - ezen már túl vagyunk. A helyzet most sem könnyű, sőt kritikusnak is nevezhető, de már olyan helyzetben van a város, hogy stabilan finanszírozható.

Az országos költségvetés még nincs elfogadva, így itt becsléseket kellett tenni. Sok bizonytalanság övezi a koncepciót, a világválság hatásai máig érezhetőek az országban, Pécsett. Erre jó példa az ingatlanpiac leállása - ennek következményei vannak a pécsi büdzsére is. Az új EKF-beruházások növelik a kiadást, ennek finanszírozása még rejt magában bizonytalanságokat. Fontos a következő évben, hogy a működési hiány csökkenjen, erre megvan az egyértelmű szándék. A kötelező feladatok ellátása után kerülhet sor az egyéb feladatok ellátására. A szigorú és takarékos gazdálkodás továbbra is kiemelt szempont. Minden új beruházást csak úgy lehet elindítani, ha arra megvan a fedezet. Elkerülhetetlen a tartalékképzés, a válság hatásai miatt.

Tóth Bertalan (MSZP) frakcióvezető szerint a koncepció nem megalapozott annak fényében, hogy milyen nehéz helyzet elé néz az önkormányzat. Szerinte a koncepció inkább "rizsagyűjteményre" hasonlít, mint koncepcióra. Meglátása szerint hiányoznak a felvetett problémákra adott válaszok, a hogyan-ok. Csaknem 10 milliárdos koncepcionális hiánnyal számol a tervezet, hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. Ezt nem lesz egyszerű lefaragni a költségvetés tényleges elfogadásáig, erre konkrét intézkedéseket nem is lát.

Keresztes Lóránt (LMP) önmérsékletre kérte a városvezetést, mert úgy véli, a kampányban nem hangsúlyozták annyira a nehéz helyzetet. Önmérsékletre kérte az MSZP-seket is, mivel szerinte nekik nagy szerepük van abban, hogy ilyen nehéz helyzetben van az önkormányzat.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint szomorú, hogy a fiatalok nem akarnak Pécsett megtelepedni, ennek oka a magas munkanélküliség.  Amíg a foglalkoztatási helyzet ilyen, addig ne számítsunk rá, hogy Pécs sikeres város lesz, amit a "Fidesz a választási kampányban vizionált." A pénzügyi helyzet nem látszik megoldódni azzal, hogy a Fidesz kormányra került. A válságból kijönni csak munkahelyteremtéssel lehet.

A koncepciót elfogadta a testület többsége, a közvetítést a mai napon ezzel befejeztük.

14:45 - FB- és IT-tagok, külső szakértők: megválasztva

A közgyűlés a városi cégek igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjait, valamint a bizottságok külső szakértőit választotta meg - mindkét esetben egyhangú szavazással.

13:02 - Stenczer Béla lesz a POSZT vezetője

A testület - Jordán Tamás és Simon István előzetesen bejelentett lemondása után - a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Stenczer Béla pécsi színészt, színházi vezetőt-szervezőt választotta meg Nagy Csaba alpolgármester előterjesztésére 2014 év végéig. A testület egyhangúlag határozott.

12:46 - Bevezették az öt forintos telekadót

A telekadó-rendelet megalkotása kapcsán Páva Zsolt polgármester elmondta, ez a napirend egyszer már szerepelt a közgyűlés előtt, de akkor azt kérte, dolgozzák át a javaslatot. Közölte, ha ezt elfogadják, áttekinthető nyilvántartás lesz a városi telkekről. Egy szimbolikus adóról van szó, 1500 négyzetméterig nulla, afölött 5 forint lesz négyzetméterenként és évente. Elvárás viszont, hogy a bevallást azoknak is meg kell tenni, akik 0 forinttal adóznak.

Keresztes Lóránt (LMP) szerint korábban az volt az indoklás, hogy a spekuláció és a beépítetlen telkek miatt van szükség erre a rendeletre. Korrekt változásnak tartják a differenciálást, de hiányolják hogy a több, egy kézben levő telekre nincs differenciálás.

Fontos változás, hogy a beépítetlen mellett már a beépített telkek is érintettek, igaz, többségükben csak bevallási kötelezettséggel - azaz mindenkinek kell bevallást készítenie, akinek családi háza van Pécsett. Fontos hiányosság, hogy a külső területek esetében nem tesz különbséget a rendelet, hiszen kint ritkák a kisebb telkek.

Tóth Bertalan frakcióvezető (MSZP) szerint ez "jó húzás" volt, hiszen először bedobtak egy brutális adóról szóló rendeletet, most ennél egy jóval kisebbet. Valamilyen szinten ez is komoly változást jelent, hiszen nem csak a beépítetlen telkekről van szó. Aki viszont építményadót fizet, annak nem kell telekadót fizetni magánszemélyek esetében. A vállalkozásoknak viszont nincs ilyen engedmény, a vállalkozásoknak mindkettőt kell fizetni, ha érintettek. Szerinte sem lesz ez az adó a lakosságnak megterhelő, viszont a pécsi vállalkozásoknak az, különösen a most elfogadott közüzemi díjemelésekkel együtt. Szerinte sokan fognak a telekmegosztással élni a kisebb ingatlanok kialakítása érdekében.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint különös, hogy az MSZP-s képviselő rögtön felsorolta az adóelkerülés módjait - szerinte ez érdekes gondolkodásmódra vall. Úgy véli, gond, hogy a rendelet nem veszi figyelembe a telkek forgalmi értékét. Szerinte nem látszik, mennyi bevételre számít ebből a város, ellenben kiadások biztosan lesznek az új adóval kapcsolatban.

Nagy Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint bármily furcsa, de nincs olyan összesítés, hogy kinek hány telke van Pécsett. Olyan adórendszert akartak kialakítani, amely egy későbbi módosításokkal meg lehet tenni olyan lépéseket, amelyeket az ellenzéki képviselők is felvetettek. A kedvezmények elismerése után nagyjából 1500 telek lehet érintett Pécsett, s 30-50 millió forint folyhat be a városkasszába. Próbáltak ügyelni arra, hogy a megszokott méretű telkek ne kerüljenek az adó hatálya alá, s a külső, nagyobb telkek után is elviselhető legyen az adó. A befolyt összeget városüzemeltetésre használják. A későbbiekben a spekulációs szándékot is próbálják figyelembe venni.

Schmuck Roland (MSZP) szerint az előterjesztés nincs kidolgozva. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint a mostani előterjesztés előkészítetlen. Ezután még hosszas vita folyt, de a közgyűlés végül 18 igen, 8 nem szavazattal elfogadta a rendeletet.

11:49 - Távhődíj: egyelőre marad, a vízdíj emelkedik

A távhődíjak átlagosan 3,4 százalékkal történő emelésről is tárgyalnának a képviselők, ám a Magyar Energiahivatal hozzájárulása az ülésig nem érkezett meg. Így döntés az áremelésről nem születhetett. Döntöttek a szennyvízszippantás és elszállítás árváltozásáról is (itt a szippantás, kezelés, szállítás terén különböző mértékű csökkenés és növekedés is van).

Döntöttek a kéményseprési díjak 5,5 százalékos emeléséről is. A vízdíjak emelése kapcsán Páva Zsolt polgármester közölte, meglátása szerint alapvetően a pécsi fogyasztók is elfogadták a vízszolgáltatás új rendszerét. A Tettye Forrásház megalakulása után először csökkent a vízdíj, s most érkezett a Tettye Forrásháztól víz- és csatornadíj-emelési kérelem, most 8 százalékos növekedést terjeszt elő a polgármester.

Tóth Bertalan frakcióvezető (MSZP) elmondta, elvi problémája van az előterjesztéssel. 2009-ben, a Tettye Forrásház létrehozatala egyik okaként azt közölte a városvezetés, magas a vízdíj, a hasznot kilapátolja a Pécsi Vízmű -  hangoztatta a szocialista városatya. Nem látja a mostani anyagból, hogy a mostani magasabb vízdíjat mire fordítaná a Forrásház, rekonstrukcióra például. Szerinte ha évi több száz milliós megtakarítás keletkezett valóban az új cégnél, akkor most nem volna szükség ekkora áremelésre.

Keresztes Lóránt (LMP) szerint nem indokolható a drasztikus vízdíjemelés. Közölte, sok probléma van a számlákkal, s százmilliós nagyságrendű a cég kintlevősége.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke közölte, 240 milliós nyereséget lehet kalkulálni a cégnél. Történt díjcsökkentés, amikor úgy látták, ezt a cég működése lehetővé teszi. Az ISPA-program által keletkezett rekonstrukciós költségek önmagában magasabb díjnövekedést tennének szükségessé, mint a 8 százalékos díjnövekedés.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, ugyanaz a véleményük, mint korábban: kampányidőszakban díjat csökkentenek, majd amikor biztos a hatalom, akkor díjat emelnek a vezetők.

Nagy Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint 2010-ben példa nélküli volt a folyamat, hogy az év elején nem voltak automatikus áremelések. Akkor is elmondták, amíg lehet, ezt tartani is akarják, de őszintén megmondták, nem tudják, meddig lehet ezt tartani. Elégedett azzal az eredménnyel, hogy egész évben nem kellett árakat emelni. Emlékeztetett rá, hogy az áfát 5 százalékkal emelte az MSZP-kormány, de ezt nem érvényesítették az árakban, sőt egy jelképes csökkentést is sikerült elérni. A francia partner maradása esetén jóval magasabb lenne a víz alapdíja, ez volna a tárgyalási alap a mostani emelésnél. Tudomásul kell venni, örültek az ISPA-programnak, de a vezeték- és csatornahálózat gyakorlatilag a város egészére szóló kiterjesztésének bizony költségei is vannak - ezt is tartalmazza a mostani 8 százalékos emelés. A testület végül 19 igen, 8 nem mellett elfogadta az előterjesztést.

11:04 - Nyolc százalékkal nő a szemétdíj

A közszolgáltatások jövő évi áremeléséről is dönt a testület. Páva Zsolt polgármester elmondta, a Biokom javaslatot tett a jövő évi árakra. Összességében 8 százalékkal nő a szemétszállítás díja. Kóbor József (LMP) szerint az emelés mintegy duplája az inflációnak, s mivel nagyok a kintlevőségek, a rendesen fizető állja a nem fizetők díját is. Közölte, betelt a kökényi lerakó, a Görcsönybe szállítás drágább, s egy árspirálba kerül így az önkormányzat. Szerinte helyi emissziós díjakkal is vissza kellene fogni a hulladékkibocsátást.

Tóth Bertalan frakcióvezető (MSZP) közölte, nem igaz az, hogy máshol jobban emelkedik a szolgáltatások díja, példaként hozta Szekszárdot. Elismerte ugyanakkor, hogy Budapesten magasabb lesz az emelés, de szerinte hasonló nagyságú városhoz kell mérnünk magunkat. Közölte, az új városvezetésnek is szokása lett, hogy választás után emel árat, noha korábban ennek ellenkezőjét állították.

Lengvárszky Attila (ÖPE) elmondta, 2003 óta, a szocialisták regnálása óta folyik a Mecsek-Dráva hulladékprogram, ám máig nem fejeződött be. Azt javasolta, 2011 első feléig szóló határidővel kérjék fel a Biokomot, hogy a kintlevőségek kezelésére nyújtson be megoldási javaslat - ezt el is fogadta később a többség.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, az áremelés sosem kellemes, de áremelés és áremelés között is van különbség - utalt arra az esetre, amikor a távhő árát majdnem 50 százalékkal emelte meg az MSZP-s többség. Ellenzékként eleve ellene vannak az ilyen kérdéseknek, példaként elmondta, volt olyan díjkérelem, amikor 0 százalékról szólt a javaslat, de azt sem támogatta az ellenzék, hanem tartózkodott. Összehasonlító adatként elmondta, Szegeden több mint a duplája a pécsinek a 110 literes edény ürítési díja, más városokban többszöröse. Szeged "szuper" városában - mint fogalmazott - nem is lehet kisebb edényt választani, míg Pécsett lehet. Mint mondta, az áremelés valóban nem kellemes dolog, de Pécs még így is versenyképes az árakkal.

Kővári János (ÖPE) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, jövőre többletfeladatai is lesznek a cégnek. Az illegális hulladéklerakást szigorúbban kellene büntetni.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint Szeged javára billen a mérleg a vízdíjak terén. Szerinte a 8 százalékos díjemelés nagyon magas, ehhez a véleményhez csatlakozott párttársa, Schmuck Roland is. Csizi Péter alpolgármester (Fidesz) utalt arra az eseményre, amikor a távhőt csaknem 50, a tömegközlekedést két részletben 40 százalékkal emelte meg - az MSZP-s többségű városvezetés 2006-ban, amikor Tóth Bertalan volt az alpolgármester.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint a lakosság érdekeit akarják képviselni. Feltette a kérdést: a közgyűlés a Biokom vagy a lakosság érdekeit képviseli? Tóth Bertalan (MSZP) közölte, örül, hogy Csizi Péter felfrissítette az emlékezetet a 2006-os áremelésről, de azt is közölte: ő folytatta le a tárgyalásokat az erőművel, miután mélyen felháborította az áremelés, így 2008-tól csökkent a távfűtés díja.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP) erre azt válaszolta, Tóth Bertalan mély felháborodásában igen gombbal szavazott 2006-ban az áremelésre. Meixner András (MSZP) szerint 2006-ban azért volt szükség a nagy mértékű áremelésekre, mert több közszolgáltatás mögött megszűnt-lecsökkent az állami hozzájárulás.

Keresztes Lóránt (LMP) szerint nem elegáns, hogy az MSZP és a Fidesz egymás korábbi díjemeléséről vitázik. A díjemelést végül 21 igen, 5 nem, 1 tartózkodással elfogadta a testület.

10:02 - Költségvetés módosításáról tárgyalnak

Az idei költségvetés módosításáról tárgyalt a közgyűlés. Páva Zsolt polgármester szerint a jogszabályi átvezetésekről van szó. Tóth Bertalan (MSZP) frakcióvezető közölte, az induló költségvetéshez képest magasabb hiány szerepel, 4,5 milliárd forint lesz az év végén. Szerinte a megoldást a jövő évi büdzsé-koncepció sem tartalmazza. Nem gyorsult fel az ingatlaneladás, s fiktív bevétel szerepel a költségvetésben.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP) szerint egyoldalú volt az ellenzék kritikája, s közölte, saját pénzből vásárolt értékpapír nem növeli a hiányt - ez ugyanis az ominózus tétel. Valóban van egy 4 milliárdos hiány, de nem vették igénybe a több milliárdos működési hitelt. A válság elérte az önkormányzatot is, hasonlóan más városokhoz, például Győrhöz. Ám a megtakarítás ott jelentkezik, hogy nem kellett felvenni a 3,2 milliárdos működési hitelt.

Páva Zsolt polgármester közölte, kiváló alkalom a mostani az ellenzéknek, hogy ostorozza a városvezetést, ezt nem is sérelmezi - ám ezek a folyamatok 98 óta zajlanak. Korábban viszont a bankok már nem akartak hitelezni, ezt sikerült elhárítani. Az önkormányzat mintegy 1 milliárdos megtakarítást ért el, szögezte le a polgármester.

20 igen, 6 nem, 2 tartózkodással elfogadták a rendeletet.

09:06 -Az év utolsó rendes ülését tartja Pécs közgyűlése. Tudósítónk már a helyszínen van. Elsőként a polgármesteri ösztöndíjakat adták át.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jakab Anita, a PTE III. évfolyamos joghallgatója veszi át a díjat dr. Páva Zsolttól
[/caption]

2010. II. félévében ösztöndíjban részesült:

A felsőktatási hallgatók közül:
- Dominek Dalma Lilla
- Hohmann Balázs
- Huszár Kristóf Zoltán
- Jakab Anita
- László Eszter
- Tencz Zsófia

A középfokú iskolák tanulói közül:
- Béres Hanga Lilla
- Gaszler Péter
- Gyarmati Máté
- Schmidt Tamás
- Szabó Anna
- Szabó Attila
- Szélig Áron

Számos fontos napirend pontot tárgyalnak: a közüzemi árek emelését, a jövő évi költségvetési koncepciót, a városháza tervezett létszámleépítését is. Az ülésről a nagyobb, fontosabb napirendi pontokat élőben tudósítjuk.

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/atszervezes-tobb-lepcsoben-hajtanak-vegre-az-intezmenyi-atalakitast-301836

Magán kezdi a spórolást a pécsi városháza

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/magan-kezdi-a-sporolast-a-pecsi-varoshaza-284758

„Felszámolja a város a felelőtlen pénzszórást”

http://bama.hu/baranya/kozelet/felszamolja-a-varos-a-felelotlen-penzszorast-302085 Jakab Anita, a PTE III. évfolyamos joghallgatója veszi át a díjat dr. Páva Zsolttól -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!