Közélet

2012.11.30. 12:15

Arzén: Pécs nem érintett

Egy uniós előírás december 26-tól a korábbi ötvenről literenként tíz mikrogrammra csökkentette az ivóvízben található arzén egészségügyi határértékét. Országszerte, így Baranya több településén is felmerül a kérdés: merjék-e a csap alá tartani a poharat? Pécsett és környékén kizárólag biztonságos, a szigorított előírásoknak is megfelelő víz kerülhet a poharakba. A cikk a Tettye Forrásház támogatásával készült.

BAMA

Bár jelenleg mintegy 800 ezer ember iszik, főz és öntöz az uniós elvárásoknál magasabb arzéntartalmú csapvízzel, a települések jó úton haladnak a határértékek teljesítésében, és országszerte készülnek a mind tisztább ivóvizet biztosító beruházások. Az új határérték igencsak szigorú a magyarországi településekre nézve, mivel az Európai Unió jogalkotói a tagállamok jellemzőiből általánosítanak, míg a magyar szakemberek a hazai szokásokat tekintik mérvadónak.

A Tettye Forrásház Zrt. Pécs mellett tizenhárom környékbeli település lakóit látja el nagyobbrészt felszín alatti vízbázisból termelt rétegvízzel, illetve mecseki karsztvízzel. A pellérdi és tortyogói kutak, amelyek a pécsi ivóvíz nyolcvan százalékát adják, százötven méter mélyről hozzák fel az évtizedekkel korábban esőcseppek formájában született vizet. A térség és a Mecsek kiváló hidrogeológiai adottságainak köszönhetően ez az ivóvíz minden paraméterében megfelel a magyar szabványoknak és a szigorodó uniós előírásoknak, nemzetközi összehasonlításban is jó minőségű, biztonságos.

– A társaságunk által szolgáltatott ivóvízben az arzéntartalom alig kimutatható, mennyisége mind a termelő kutaknál, mind a vízhálózaton vett mintákban átlagban kisebb, mint 2 mikrogramm literenként. Ez a megengedett korábbi határérték kevesebb mint huszonötöde, de a szigorított új szabvány ötödét sem éri el – tájékoztatott a kérdésben a Tettye Forrásház Zrt. laborcsoportjának vezetője, Nagy Károly. – Nemcsak az arzén, semmilyen más komponens esetében sincs határértéket elérő vagy meghaladó érték az ivóvízben a termelő kutaknál – nyugtat meg a szakember.

Százféle paraméterre elemeznek a kutaktól a csapokig

Az ivóvíz biztosítása nagy felelősséggel járó közszolgálat. Éppen ezért a vízellátás teljes folyamatát szigorú hatósági számonkérés mellett folyamatos minőség-ellenőrzés kíséri. A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Tettye Forrásház Zrt. laboratóriuma is rendszeresen vizsgálja a kitermelt és szolgáltatott vizet a kutaknál, gépházakban, vízelosztó helyeken – Pécsett összesen több mint 200 állandó mintavételi helyen.

A szolgáltató modern műszerekkel felszerelt, a hazai interkalibrációs vizsgálatokon kiváló eredményt elérő laboratóriumában évi 14 ezer ivóvízvizsgálatot végeznek, a szakemberek több mint százféle paraméterre elemzik az otthonokba eljuttatott ivóvizet.

<!-- Arzén: Pécs nem érintett Egy uniós előírás december 26-tól a korábbi ötvenről literenként tíz mikrogrammra csökkentette az ivóvízben található arzén egészségügyi határértékét. Országszerte, így Baranya több településén is felmerül a kérdés: merjék-e a csap alá tartani a poharat? Pécsett és környékén kizárólag biztonságos, a szigorított előírásoknak is megfelelő víz kerülhet a poharakba.

A cikk a Tettye Forrásház támogatásával készült. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!