Közélet

2014.06.03. 11:33

Augusztusig zárva lesznek a Hullámfürdő kültéri medencéi

Augusztusig nem nyit ki a Hullámfürdő, fel kell újítani a két kültéri medencét. Nagyobb a baj, mint hitték.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Nyár közepéig biztosan nem nyit ki a Hullámfürdő, de talán akkor sem, pedig már a héten 30 foknál melegebb lesz” – kereste meg a DUnántúli Naplót az uszoda több rendszeres látogatója. A Pécsi Sport NZrt.-nél megerősítették: valóban nem fogják tudni beüzemelni a kültéri medencéket. Azt írták, a cég az üzemeltetése alatti mindhárom korábbi esztendőben külön figyelmet fordított a Hullámfürdő két kültéri medencéjének karbantartására, de az eddig elvégzett munkák nem bizonyultak elegendőnek.

A probléma több évtizedes: egy nagyból két kisebb medencét alakítottak ki, és hullámoztató berendezést építettek be, a hullámmedence így a tervezettnél nagyobb terhelésnek lett kitéve. Tavasszal, a medencék részleges megbontásával elvégzett alaposabb vizsgálatok után derült ki, hogy a vártnál is rosszabb műszaki állapotban vannak.

Kérdésünkre közölték, hogy három éve sem tudták még, hogy ekkora a baj – akkor ugyancsak volt egy átfogóbb felújítás. Emiatt most nemcsak megerősítik, hanem teljes egészében újraburkolják, s körben korszerű taposókkal, zuhanyzókkal szerelik fel a két medencét.

Arról, hogy a Pollack-strand és az orfűi aquapark mikor nyit, a szerdai Dunántúli Naplóból értesülhet.

Közlemény

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. az üzemeltetése alatti mindhárom korábbi esztendőben külön figyelmet fordított a Hullámfürdő két kültéri medencéjének karbantartására. Az eddig elvégzett burkolatjavítási, szigetelési, szigetelő festési munkálatok azonban nem bizonyultak elegendőnek az előregedett, számtalan technikai problémával küzdő, még évtizedekkel korábban egy nagyból különválasztott (és a hullámoztató berendezés miatt így a tervezettnél nagyobb terhelésnek kitett falazatú) két medence további megnyugtató üzemeltetéséhez.

Az idén tavasszal a medencék részleges megbontásával elvégzett alaposabb vizsgálatok szerint azonban az aljzatuk és falazatuk is a vártnál is rosszabb műszaki állapotot mutatott, így elengedhetetlen a nagyobb mértékű, szerkezeti részeket is érintő javítás, felújítás. Ennek során azonban most nemcsak megerősítik, hanem teljes egészében újra is burkolják, körben korszerű taposókkal, zuhanyzókkal szerelik föl a két medencét.

Ehhez azonban szükség van a medencék teljes lezárására, egyben a strandterület jelentős részének munkaterületkénti használatára, így biztonságos körbekerítésére.
Az önkormányzat a munkálatokhoz külön anyagi forrásokat szabadított föl (a teljes bekerülési költség mintegy 45 millió forint); a közelmúltban eredményesen lezárult a közbeszerzési eljárás, az üzemeltető PSN Zrt. már szerződést is kötött a nyertes TM Hidro Kft.-vel.

Az előkészítési munkák már megkezdődtek, a tényleges kivitelezés napokon belül megindulhat.

A várható átadási határidő augusztus - az ennél pontosabb dátum azonban csak a medencék talpbetonzatának teljes felbontása után derül ki, a feltárt hibák javításához szükséges pontos technológia függvényében.

A felújítási munkálatok alatt a sportuszoda, illetve az épületben lévő valamennyi szolgáltatás az eddigieknek megfelelően zavartalanul üzemel, a nyáron úszni érkező vendégek részére a sportuszoda melleti területen lesz elkerítve egy külső napozórész. Ugyancsak egy külön területet kerítettek el a nyári úszótáborokba érkező gyerekek részére is, az ő edzéseiket pedig ugyancsak az 50 méteres sportmedencében tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!