Közélet

2007.08.24. 10:53

Az elbocsátásokról beszélt a PTE veztése

Pécs | A professzori elbocsátások hátterét világította meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Kovács L. Gábor rektorhelyettes (balra), Gábriel Róbert rektor (középen) és Németh Péter orvoskari dékán pontosította az elbocsátások hírét a PTE sajtótájékoztatóján (fotó: Pásztor É.)
[/caption]A Dunántúli Naplóban csütörtökön megjelent cikk nyomán sajtótájékoztatót rendezett a PTE, amelyen elsősorban a professzorok elbocsátásáról megjelent értesülésekre reflektált Gábriel Róbert rektor.
Mint mondta, nem harminc, hanem csak huszonöt professzor és docens közalkalmazotti munkaviszonyának megszüntetését hitelesítette aláírásával, és nem csupán az orvoskarról, hanem az egyetem egészéről. Az az állítás sem valós, hogy az érintettek nem tudták, mi vár rájuk, hiszen mindegyikükkel személyesen elbeszélgetett – hangsúlyozta a rektor.
Mindehhez a lap kérdésére hozzátette: a döntést nem egykönnyen hajtotta végre, ám nem volt más választása, hiszen egy év eleji szenátusi döntést kellett foganatosítani (ő maga július elsejével lépett hivatalba), amelyet elődje, Lénárd László nem tett meg. A szenátus pedig azért döntött így, mert az egyetem 4 milliárdos adósságot görget, és ez az adósság nem ma, s nem is az idén halmozódott fel.

Gábriel Róbert kihangsúlyozta, nemcsak a multiknak tartoznak nagyobb tételekkel, hanem több kis- és középvállalkozónak is, akik ha nem kapják meg 2-3-5 milliós számláik ellenértékét, ma-holnap tönkremennek.
A pénzügyi gondok feloldásának csupán egyik módja a munkaerő csökkentése – nyolcvan közalkalmazott kapott még felmondólevelet a professzorok mellett –, ezért egyéb megszorító intézkedéseket is meg kellett, illetve kell még tenniük.

Rektorrá választásakor úgy gondolta - mondta el Gábriel Róbert, a TTk korábbi dékénja, hogy az adósságtömeget egy éven belül kezelhető mennyiségre fogja leszorítani, és úgy véli, hogy ez tartható lesz. A rektor külön kiemelte, hogy az érintett professzorokat senki sem tiltotta ki az egyetemről, továbbra is nyitva állnak előttük az intézetek kapui. Azt tervezik, hogy szeptemberben egy ünnepi tanácsülésen megköszönik eddigi munkájukat, s mindegyikük megkapja a „professor emeritus” címet.
Ez nem puszta elismerés. Íróasztalt kapnak, ingyen használhatják az egyetemi infrastruktúrát – a telefont, a számítógépet, a könyvtárat stb. –, és folytathatják tudományos munkájukat, sőt egyéb módon is számítanak rájuk.

Dr. Németh Péter orvoskari dékán leszögezte, hogy főleg az egyetemi oktatásban szabad a pálya, de – amint azt mi is megírtunk –, vállalkozói szerződésekkel, eseti megbízásokkal szeretnék tovább foglalkoztatni az érintetteket. A munkaviszony változik tehát, ami bizonyos értelemben jótékony hatásokkal is jár. Főleg azzal, hogy a fiatal szakembergárdából kevesebbeknek kell külföldön munka után nézni, szabadabbá válik a pálya érvényesülésük előtt.

Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója kimondta: jelenleg válságmenedzselést végez az egyetem vezetősége, igyekezve a lehető leghumánusabb módon megoldani a személyi kérdéseket. De – mint azt vezetőtársai is megfogalmazták –, óhatatlanul akadnak nem halogatható, muszáj-döntések. 

Első vagy második a sorban a pécsi egyetem?

Dr. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara titkára csütörtökön Pécsen tartózkodott, és nyilatkozott az egyetemen zajló elbocsátásokról. Mint mondta, mindez az egyébként szükséges egészségügyi reform kapkodó, át nem gondolt és elhamarkodott intézkedéseinek következménye.

A fűnyíróelv érthető, hiszen az egyetemen senki nem vállalhatta fel a professzorok minősítését – hogy eldöntse, közülük ki a nagyobb –, így nem tehettek mást.

Kérdésünkre, hogy más egyetemeken hasonló intézkedések történtek volna, Gyenes Géza nemmel válaszolt, mondván: a kamarában kissé megütköztek a dolgon, hallva, hogy mi történt Pécsett.

Mindehhez tegyük hozzá, hogy Kovács L. Gábor rektorhelyettes a sajtótájékoztatón azt jelezte: a budapesti orvosegyetemen ez a folyamat már lezajlott.

A fűnyíróelv érthető, hiszen az egyetemen senki nem vállalhatta fel a professzorok minősítését – hogy eldöntse, közülük ki a nagyobb –, így nem tehettek mást.

Kérdésünkre, hogy más egyetemeken hasonló intézkedések történtek volna, Gyenes Géza nemmel válaszolt, mondván: a kamarában kissé megütköztek a dolgon, hallva, hogy mi történt Pécsett.

Mindehhez tegyük hozzá, hogy Kovács L. Gábor rektorhelyettes a sajtótájékoztatón azt jelezte: a budapesti orvosegyetemen ez a folyamat már lezajlott. Kovács L. Gábor rektorhelyettes (balra), Gábriel Róbert rektor (középen) és Németh Péter orvoskari dékán pontosította az elbocsátások hírét a PTE sajtótájékoztatóján (fotó: Pásztor É.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!