Közélet

2015.11.03. 13:43

Az Év Embere 2015 - Virtuóz a vívó ellen

Indul az Év Embere 2015 szavazásunk, s ebben az évben is az olvasók dönthetik el, ki legyen a végső győztes.

F.Z.

Bár az év vége még azért odébb van, mi már most elindítjuk az Év Embere szavazásunkat. Ennek oka elsősorban az, hogy – akárcsak a korábbi években – most is önökre, az olvasókra bízzuk a döntést. Az első, ha úgy tetszik, a hálátlanabb feladatot magunkra vállaltuk, hiszen kiválasztottunk hat embert, akik véleményünk szerint a maguk területén igazán emlékezetes teljesítményt nyújtottak idén – és egy füst alatt lemondtunk legalább tucatnyiról, akik szintén nagyot villantottak 2015-ben.

A hat általunk kiválasztott személy összevetése ugyanakkor nagyon nehéz feladat, hiszen akárcsak a korábbi években, most is különböző teljesítményeket kell egymás mellé rakni, és azok között dönteni – többek között megküzd egymással a tehetséges vívóreménység, a fiatal zongoravirtuóz, vagy éppen az országosan is sokak figyelmét felkeltő, életmentő mobilalkalmazást kitaláló orvos. Azt megtippelni sem tudjuk, hogy mi mire fogunk emlékezni 2015-ből mondjuk tíz év múlva – de abban egészen biztosak vagyunk, hogy a szavazásunk jelöltjei közül többek nevével is találkozunk majd akkor. (Emlékeztetőül a korábbi évek nyertesei: 2014 – Weisz Fanni, 2013 – Bogdán László, 2012 – Ottóffy Gábor, 2011 - Michelisz Norbert.)

A hat jelölt kiválasztásával ugyanakkor mi ki is szálltunk a történetből: innentől csak önökön, olvasókon múlik, hogy ki lesz a nyertes. Voksolni decembere elejéig lehet, magyarul nagyjából egy hónapig érkezhetnek a voksok. A hat kiválóságra egyszerűen lehet szavazni: vagy a Dunántúli Naplóban a hónap során többször is megjelenő szelvényt kell kivágni, és egy borítékban a szerkesztőség címére (7627 Pécs, Engel J. u. 8.) elküldeni, vagy Facebook-oldalunkon (vagy a cikk alján) a kiválasztott jelölt képét lájkolni.

Bánki Beni

Az valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy minden egyes korosztályban felbukkannak igazi egyéniségek, egyértelmű tehetségek – a kérdés inkább az, hogy eljutnak-e ők odáig, hogy ez ki is derüljön róluk. Bánki Beni eljutott: a Ki Mit Tube nevű, interneten zajló tehetségkutatót csont nélkül nyerte meg a fiatalok problémáira fókuszáló szövegeivel. A tizenöt éves pécsi gimnazista fiú a győzelem óta sem pihen, az érzékenysége is változatlan, legutóbb például a migrációról verselt – s könnyen lehet, hogy gondolatai több emberhez eljutnak, mint az ismert politikusaink kinyilatkoztatásai.

Berta Dániel

A pécsi sportélet szerencsére ebben az esztendőben is elkényeztetett minket, hiszen több szép eredmény is született, s volt kinek szurkolni a világversenyeken. Mi most egy fiatalt emeltünk ki azon egyszerű okból kifolyólag, hogy valóban történelmi tett fűződik a nevéhez: a pécsi felnőttvívás eddigi legjobb nemzetközi eredményét érte el ugyanis Berta Dániel alig néhány héttel ezelőtt, amikor Bernben rendezett Világkupán ragyogó teljesítményt nyújtva a hetedik helyen végzett. Az ifjú sportolónak minden szakértő nagy jövőt jósol – s mi lehet annál jobb, mint egy szép sportágban szép sikereket elérni?

Boros Misi

Boros Misi esetében kicsit csalunk, hiszen az a komolyzenei tehetségkutató (a Virtuózok), amelynek korosztályos győztese lett, 2014-ben ment – ám mivel a fináléra csak december végén került sor, a pécsi fiú nem lehetett ott a legutóbbi Év Embere szavazásunk jelöltjei között. Boros Misi a Jókai Mór Általános Iskola és a Liszt Ferenc Zeneiskola tanulója jelenleg is, bár mostanra a világ számos koncerttermében megfordult már – ám mi a legjobban azt szeretjük benne, hogy mindeközben egyáltalán nem szállt el magától, hanem megmaradt ugyanolyan mosolygós kisfiúnak, mint amilyen sikerei előtt volt.

Bugarszki Norbert

Igazán felemelő érzés, amikor nagy ritkán belülről fakadó, igazi hittel és akarattal találkozunk. Bugarszki Norbertből pedig ezek a jellemvonások csak úgy sugárzanak. A mohácsi fiatalember vitathatatlan érdemeket szerzett a majsi szerb ortodox templom megújításával, de értékmentőként az eddigi legnagyobb, önként vállalt küldetése a Csele-patak utolsó vízimalmának megmentése. Évek áldozatos munkájával sikerült a menthetetlennek tűnő műemlékből mára látogatható, családbarát és tényleg szerethető helyet csinálni. Mindezt a helyi közösségek segítségével, de leginkább önerőből.

Lakics Péter

Családi vállalkozásból épített európai szintű vállalatot Lakics Péter, néhány év alatt a tízszeresére növelve a cég árbevételét. A vállalat speciális szélerőmű-alkatrészeket gyárt multinacionális vevőknek, emellett országosan elsőként háztartási és kisüzemi méretű szélerőművet fejleszt a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként is dolgozó menedzser innovációban és a tudatos építkezésben hisz, több elismerést, így Példakép Díjat, az Év Fiatal Menedzsere Díjat, Baranyában az Év Üzletembere Díjat (édesapjával közösen) nyert el az elmúlt évek során.

Szántó Zalán

Az orvosokat azért alapvetően tisztelni és szeretni szoktuk – s ennek okát nagyon magyarázni sem kell. Azokat az orvosokat is szeretjük, akik „simán” gyógyítanak, de azokért meg egészen odavagyunk, akik életet mentenek. Szántó Zalán, a PTE Sebészeti Klinika adjunktusa egy olyan mobiltelefonos applikációt talált ki, amely a betáplált adatokból kiszámolja, hogy mekkora az esélye a tüdőrák kialakulásának az adott betegnél. Jól hangzik? Persze – úgy meg pláne, ha hozzátesszük, hogy az alkalmazás már életet is mentett. És egészen biztosak vagyunk abban, hogy nem csak a megmentett beteg fog Szántó Zalánra szavazni.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, "script", "facebook-jssdk"));
A Dunántúli Napló megtette a magáét: kiválasztott hat jelöltet. Innentől az olvasókon a sor, hogy eldöntsék: ki legyen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!