Közélet

2015.08.19. 09:52

Bogdán László: „Egyik politikai elitnek sem leszek a ribanca”

Bogdán László, Cserdi polgármestere a mandiner.hu-nak adott interjújában sem kerüli a forró témákat: beszél bevándorlásról, cigánybűnözésről és arról, hogy „felkötné” magát, ha Vona Gábor lenne a miniszterelnök.

mandiner.hu

„Egyáltalán nem vagyok elnyomva, akármennyire is mást szeretnének hallani egyesek” – mondja Bogdán László, Cserdi polgármestere, aki a Mandiner szerkesztőségének vendége volt. „Köcsögmentesítő” akcióját követően a hetven százalékban cigányok lakta baranyai falu országos ismertségre tett szert. Ennek egyik oka a számos, néha ugyancsak éles üzenettel kísért - pl. „Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk” ételosztó akció volt. A másik pedig az, hogy Bogdán vezetésével az elmúlt nyolc évben megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget.

A legújabb hír az, hogy az első cigány márkán, a Lasipén dolgoznak. „Ami a [média]szerepléseket illeti, számomra régóta az a legfontosabb, hogy minél jobban elterjesszem a színvakságot - mondja az interjúban Cserdi polgármestere. – Hogy a cigányságról valós kép alakuljon ki a társadalomban. Nagyon fontos, hogy közben egyik vagy másik politikai elitnek se legyek a ribanca. A másik, amiért most utaztam, valóban a Lasipe.”

A mandiner.hu interjújában Bogdán László a bevándorlás témáját is érinti - természetesen ezt is sajátos szemszögből: „A bevándorlás mondjuk olyan helyzetet teremtett, hogy most jobb azért cigánynak lenni. Ha ez focimeccs lenne, mi, cigányok állnánk most 2:1-re. A magyar többség jobban elfogadja azokat, akik hatszáz éve itt tesznek-vesznek, meg lopnak is, igen. Mégis, mindenképpen kiszámíthatóbbak vagyunk. Ráadásul beszélünk magyarul.”

Bogdán nem akar „celebeskedő köcsög” lenni, a cigánybűnözés szótól nem feltétlenül sértődik meg, viszont Vona Gábor miniszterelnökké válása esetén „felkötné magát”, ennek ellenére szeptemberben leül vitázni a Jobbik elnökével. Beszél arról is, hogy milyen apaszerepet tölt be a falu életében, hogy miért fordul elő, hogy elviteti, és ellenőrzi a lakók szemetét. Cserdi polgármestere saját példájukkal alátámasztva kritizálja a baloldal alapjövedelem-ötletét, föld kell a cigányságnak, a közmunka jó dolog, a munkaalapú társadalom gondolata pedig nem „náciság”, hanem az egyetlen járható út.

A mandiner.hu interjúja itt olvasható.

Címkék#cserdi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!