Közélet

2011.06.02. 19:48

Bontják, nem robbantják a Magasházat

Biztosan lebontják a Magasházat, ha egy független beruházás-felügyelő is gazdaságosnak ítéli meg az ismert terveket a csúcshivatal kialakítására. Robbantani azonban nem fognak.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Nem csak gazdasági, biztonsági okok miatt is döntöttek a Magasház jövőbeni lebontása mellett a szellemházat megvásárolni szándékozó Öresund Holdingnál, ezt maga Komlós János tulajdonos-ügyvezető mondta el lapunknak. Kijelentette, nem fognak robbantani, hanem szintenként bontanak majd. Érdekesség, hogy a 750 férőhelyes mélygarázsok mellett 400 férőhelyes parkolót is építenek.

A 25 emeletes 2003-ban történő megerősítését Pécs 360 millióval támogatta, de Horváth András, a Dél-dunántúli Építész Kamara elnöke azt mondta, abból nem lehetett volna akkor sem bontani, ám a biztonságosság miatt szükség volt rá.

– Alkalmatlan a felújításra a huszonöt emeletes, ráadásul ma nem garantálhatja senki, hogy helyrehozás után a terhelés alatt is biztosan elkerülhető egy tragédia – közölte megkeresésünkre Komlós János, az Öresund Holding tulajdonos-ügyvezetője. – Ezt a kockázatot pedig nem vállalhattuk, így nem csupán gazdasági okok miatt döntöttünk úgy, hogy le kell bontani az épületet – tette hozzá. – S épp a legnagyobb fokú biztonságra való törekvés miatt mondjuk azt is, hogy a Magasházat nem robbantjuk, hanem szintenként, fentről lefelé haladva bontjuk le – szögezte le.

Komlós János elmondta, nyilvánvalóan nekik is érdekük, hogy mihamarabb elkezdődjenek a munkálatok, ám mindenre meg fogják adni a kellő időt, így számításaik szerint jövő év február vége is lehet már, amikor elkezdődhet a bontás. Az számításaik szerint legfeljebb fél évet, de bizonyára több hónapot vesz majd igénybe. Ha valóban beindulhat a fejlesztés. A pécsi közgyűlés ugyanis most csak arról döntött, hogy elindítják a programot. Egy független szakértőt, egy beruházás-felügyelőt választanak ki és bíznak meg most azzal, hogy mondjon véleményt arról, helyesek-e az eddigi elgondolások és számítások, melyek szerint az önkormányzatnak megéri ide, egy helyre költöztetnie irodáit, hivatalait.

Az ügyvezető az ellenzéki félelmekre is reagált, miszerint egyelőre nincs írásos garancia arra, hogy beköltöztetik a kormányhivatalt is a Magasház helyén építendő csúcshivatalba. Szerinte ezek a kérdések nem megalapozottak, illetve nem értelmezhetőek, ugyanis az előreláthatóan 17 ezer négyzetméteres, 17-18 emeletes épület végső méreteiről akkor döntenek, ha az önkormányzat és a kormányhivatal is aláírta a 30 évre szóló bérleti szerződést. Így ha a kormányhivatal mégsem költözik ide, akkor annyival kisebb épületet emelnek fel.

Épülhetnek a garázsok

A mélygarázsok építésére szóló közbeszerzési pályázat a napokban jelenik meg, miután épp tegnap adták ki a Steinmetz térre is a jogerős építési engedélyt – mondta Komlós János. Így ott akár már szeptemberben indulhat a munka. A Magasház helyén leghamarabb jövő nyáron, inkább ősszel kezdik az építkezést, ami legfeljebb két évig tart majd. A két, összesen 750 férőhelyes mélygarázs, a 17-18 emeletes csúcshivatal, és az Öresund tulajdonában maradó kiszolgálóépület felépítésének költsége előzetes számítások szerint 10 milliárd forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!