Közélet

2015.03.30. 15:10

Börtönügy: bent döntés, kint tüntetés Komlón

Azt még nem tudni, megépül-e a börtön Komlón, de az esély már megvan rá, hiszen a város jelentkezik a beruházásra.

K. E. I.

Miközben a szakadó esőben mintegy száz tüntető demonstrált a Városház téren, a hivatal épületében eldőlt: a város pályázik a büntetés-végrehajtási intézetre.

A képviselők 10 igen és 4 nem mellett döntöttek arról, hogy az önkormányzat felajánl egy 5 hektáros, összközműves, beépítésre szánt önkormányzati telket Mecsekfalu és Körtvélyes között börtönlétesítés céljából az államnak.

A szavazás előtt szinte minden képviselő felszólalt, így egy órásra nyúlt a vita. Az ötmilliárdos állami beruházás mellett szóló érvek között elhangzott, hogy ha az országban 30 településnek jó a börtön, akkor Komlónak miért ne lenne az. Hiszen több mint 200 új munkahelyet teremt, ami éves szinten 600 millió forint bérköltséget jelent. Ennek egy részét pedig a városban költik majd el a dolgozók.

Az ellenérvek szerint viszont kérdéses, hogy valóban ennyi komlói juthatna munkához, a kiválasztott terület pedig lakóövezet, így semmiképp sem alkalmas egy ilyen intézmény megépítéséhez. Egy-egy képviselő arra is rámutatott, hogy mivel a börtön lakóinak is munkát kell majd adni, több lesz a veszteség, mint a haszon. Nehezményezték azt is, hogy egy börtön jelenti a „kiutat” a városnak, és hogy nem sikerült másik helyszínt találni a beruházáshoz.

A megjelent városatyák végül 10–4 arányban megszavazták a pályázat benyújtását.

Népszavazást kezdeményeznek a beruházás ellenzői

Nagyjából a testületi üléssel egy időben demonstrációt tartottak a Városház téren a börtön ellenzői. Az önkormányzata épülete előtt mintegy száz tüntető gyűlt össze a szakadó esőben. A szónokok hangsúlyozták, nem önmagával a börtönnel, hanem a kiválasztott helyszínnel van gondjuk, hiszen a létesítmény közvetlenül a lakóházak és az óvoda mellé épülne. A transzparensek feliratai szerint emellett azt is nehezményezték, hogy míg a „bányászjáradékosok egy szót sem érdemeltek, a börtön mindent megér a polgármesternek”.  A demonstrálók egyúttal azt is kijelentették, népszavazást fognak kezdeményezni az ügyben, és ehhez már a héten elkezdik gyűjteni az aláírásokat.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, egy tetszésnyilvánító szavazást már rendezett az önkormányzat, amely az igenek fölényét hozta. A családonkénti egy szavazólapos véleménynyilvánítást azonban többek szerint elcsalták, vagy legalábbis sok furcsa körülmény övezte. Ezért szeretnének az ellenzők hivatalos népszavazást.

Ötszáz rab és feleennyi munkahely érkezne

A Belügyminisztérium által kiírt pályázatra azok az önkormányzatok jelentkezhettek, amelyek szeretnék, hogy náluk épüljön a nyolc új börtön közül az egyik. A legalább 500 férőhelyes börtön építését 2017-ben kezdenék, míg a tényleges működése 2018–2019-ben indulna el. Minderre azért van szükség, mert a meglévő börtönök túlzsúfoltak. Az intézmény létesítése és működtetése egyes számítások szerint 200–250 új munkahelyet teremtene az adott településen.
A részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az intézetben többségében 1–5 éves letöltendő szabadságvesztésüket töltő rabokat helyeznének el börtön fokozatban. A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit – ha lesznek – teljesen elkülönítve és teljes kijárási tilalom mellett tartják majd fogva. A pályázatokat március 31-ig, vagyis a mai napig lehetett benyújtani a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához. Információink szerint a régióban – Komlón túl – Kaposvár, Dombóvár és Bátaszék pályázik, de Sellye is ringbe száll.

AZ eseményeket folyamatosan követtük:

16:40 - Körülbelül 100-an voltak a komlói tüntetésen szakadó esőben a városháza előtt. A felszólalók elmondták, hogy leginkább a tervezett helyszínnel van a problémájuk. Mint elhangzott, népszavazást fognak kezdeményezni a börtön ellenzői.

16:05 - Első napirendi ponként tárgyalták a börtönpÀlyázatot a testületi ülésen. A képviselők pro és kontra véleményei után 16 órakor került sor a szavazásra.  A városatyák 10 igen és 4 nem ellenében megszavazták a börtönpályázat beadÀsát. Közben a Városháza előtt gyülekeznek a demonstráció résztvevői.

15:20 - Míg a Városháza nagytermében folyik a szavazás, addig a Városház téren demonstráció lesz 16 órától a börtönépítés ellen.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!