Közélet

2011.09.14. 15:01

Botrány a püspökségen: a Vatikán kérte a pécsi igazgató menesztését

A Vatikán tavaly júliusban levélben kérte Wolf Gyula minden, az egyházmegyében betöltött tisztségéből való menesztését - derült ki a volt gazdasági igazgató munkaügyi perének szerdai tárgyalásán.

M.B. (Dunántúli Napló)

A májusban sorra került, úgynevezett előkészítő tárgyalást követően folytatódott a munkaügyi bíróságon Wolf Gyula, a pécsi egyházmegye tavaly ősszel felmentett volt gazdasági igazgatójának pere. Wolf Gyula azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel volt munkaadójától, munkaviszonyának helyreállítását ellenben nem.

A bíróságon kiderült, Wolf Gyula átlagkeresete bruttó 468 343 forint volt. Amennyiben a bíróság neki ad igazat, annyi havi fizetésére tarthat igényt, amennyi idő a menesztése és a döntés között eltelt. Mindemellett kártérítés is megilletheti, vagyis összességében a tét – anyagi szempontból – több millió forint.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mayer Mihály korábbi püspök és Wolf Gyula volt gazdasági igazgató (jobbra) egy egyházi eseményen
[/caption]

Az ezt megelőző tárgyaláson a bíróság elrendelte, hogy szerződéseket, egyéb iratokat, többek között egy, a Szentszék által küldött, az üggyel szorosan összefüggő leirat magyar nyelvű fordítását kell benyújtania az alperesnek.

-------------------------------------------------------------------
Az egyházmegyei botránysorozattal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja!
-------------------------------------------------------------------

A szóban forgó vatikáni leiratot tegnap ismertette a bíróság. A tavaly júliusban megérkezett levélben az akkor még hivatalban lévő Mayer Mihály megyés püspököt arra utasították, hogy Wolf Gyulát minden tisztsége alól mentse fel, mert alkalmatlan feladatai ellátására. Ezzel összefüggésben a volt gazdasági igazgató képviselője az előző tárgyaláson megjegyezte, mivel a német nyelven íródott levél fordítása akkor még el sem készült, azt nem is ismerhette ügyfele a felmondás időpontjában.

Ugyanakkor Mayer Mihály írásban, ügyvéd előtt tett nyilatkozatában azt állítja, a volt főigazgatónak beszámolt a levél tartalmától. A leirat megérkezése után néhány héttel Wolf Gyula lemondott. Munkaviszonyát ellenben akkor még nem szüntették meg, erre csak idén januárban került sor.

A tárgyalás november 16-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ettől az eljárástól független továbbra is zajlik az a nyomozás, amely az egyházmegyével kapcsolatos feltételezett visszaéléseket hivatott feltárni, az ügyben továbbra sem gyanúsítottak meg senkit.

Volt-e joga az intézkedéshez Veres Andrásnak?

Wolf Gyula munkaviszonyát a szombathelyi egyházi vezető, pécsi kormányzó Veres András hivatali ideje alatt szüntették meg. Wolf Gyula menesztéséig az egyházmegye egyes szociális intézményeinek vezetőjeként dolgozott, s munkaviszonyát többek között a költséghatékonyabb gazdálkodásra irányuló átszervezésekkel indokolva szüntethették meg.

Wolf Gyula ügyvédje ezt többek között azzal érvelve kifogásolta, hogy az időseket ellátó otthonok élére új vezetőket neveztek ki, s miután másokkal töltötték be a posztokat, aligha spóroltak.

A tárgyaláson Wolf Gyula ügyvédje a kánonjogra (az egyházi törvénykönyvre) hivatkozva azt is felvetette, Veres András ideiglenes kormányzóként nem mondhatott volna fel a volt igazgatónak. Miután a Vatikán és a magyar kormány közötti megállapodás tartalmazza, hogy az egyház belső életét szabályozó kánonjogot az állam elismeri, a perben az egyházi törvénykönyv idevágó passzusainak is szerepe lesz.

Lehetett vizsgálat

A per során nyilvánosságra került vatikáni leirat azt a korábbi feltételezést erősíti, hogy a Szentszék folytatott vizsgálatot az egyházmegyével kapcsolatban. A pécsi püspökség tavaly ősszel ezt közleményben cáfolta: „A Szentszék nem folytat, és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye.”

Utóbb ezt megcáfolta a püspöki konferencia titkársága: „A közlemény tartalmát megerősíteni nem tudjuk” – írták.

Utóbb ezt megcáfolta a püspöki konferencia titkársága: „A közlemény tartalmát megerősíteni nem tudjuk” – írták. Mayer Mihály korábbi püspök és Wolf Gyula volt gazdasági igazgató (jobbra) egy egyházi eseményen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!