Közélet

2006.11.29. 11:54

Botrány egy uránvárosi lakásszövetkezetnél

Pécs | Patthelyzet alakult ki az egyik lakásszövetkezetnél. A vezetőséget leváltották, ám a megindult perek sokasága miatt ma még nem tudni, kik fogják irányítani a szervezetet.

BAMA

A 60-as években alakult Újmecsekaljai 1. sz. Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezethez 25 lakóépület (850-900 lakás, közel 3000 ezer ember) és 125 garázs tartozik. A lakók egy része és a szövetkezet elnöke, Bölcsházy Éva között egy ideje igencsak elmérgesedett a helyzet, amelyet két ház és harminc garázs sikertelen kiválási kísérlete váltott ki. A küldöttgyűlések botrányokba fulladtak. Lapunkat is több panaszos lakó kereste ez ügyben.

Jóvá nem hagyott alapszabály a neten

Az alapszabályt a lakásszövetkezet a 2005. december 29-én megtartott küldöttgyűlésén hozott határozatai alapján módosította, olvasható az Újmecsekaljai 1. sz. Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet honlapján az elnök asszony aláírásával, ami persze teljesen szabálytalan, mondja Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. Hiszen a közgyűlés sem akkor, sem azóta nem hagyta jóvá az egyébként kötelező érvényű módosítást. Ráadásul fent van a honlapon a működési szabályzat is, amelyet csak az igazgatóság hagyott jóvá, hivatkozva az el nem fogadott alapszabályra.

Újonnan választott, lebénított igazgatóság

Az tény, hogy április 18-án a küldöttgyűlés leváltotta az elnököt és az egész igazgatóságot. A gyűlést az elnök hívta össze, elfogadta a szavazás eredményét, de a napirenddel ellentétesen új igazgatóságot már nem engedett választani, s berekesztette a küldöttgyűlést. Aztán az ott született határozatot megtámadta a bíróságon. Május 25-én közel kétszáz tulajdonos új küldöttgyűlést kezdeményezett, és új igazgatóságot és elnököt választott. Az új igazgatóság június elején szerette volna átvenni a munkaterületet, ám az átadás-átvétel eredménytelen volt. A bírósági procedúra nehezen áttekinthető, sok szálon fut. Első fokon helyben hagyta a bíróság Bölcsházy leváltását, és ugyancsak első fokon nem fogadta el az új elnökséget. Ha ez marad a helyzet az ítélőtábla ítélete után is, akkor valószínű, hogy új vezetőségválasztásra kerül sor, amelynek eredménye ma megjósolhatatlan.

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!