Közélet

2016.02.25. 10:09

Brutális gázszámlákat küldött ki a Főgáz

Nagy összegű gázszámlák riogatják a fogyasztókat – az új szolgáltató, a Főgáz most küldi ki első, becsült adatok alapján összeállított számláit. A reklamálók elmondása szerint nem ritkán a szokásos összeg két-két és félszerese került a számlára.

Kaszás Endre

Kisebb tömeg állt a tegnap déli nyitás előtt a Főgáz pécsi Mária utcai ügyfélszolgálata előtt, majd amikor kinyitották az ajtókat, bent az ügyféltérben alakult ki tumultus. Az ügyfelek zöme reklamálni jött.

– Azt hittem megáll a szívem, amikor megláttam az összeget. Még soha nem fizettem 20 ezer forint fölött, most meg ennek a többszöröséről kaptam számlát. Alig száz a nyugdíjam, abból tartom fent a korábban férjemmel közösen lakott házat. Ennyi pénzt nem tudok egyszerre kifizetni a gázra – siránkozott egy nyugdíjas néni még kint az utcán.

A sorban álló ügyfelek közül gyakorlatilag mindenki hasonló panasszal vagy észrevétellel érkezett. És nem mindenki távozott elégedetten. Mert míg a korábban leolvasós-bemondásos rendszerben kapcsolódó fogyasztók számára adott a módosítás lehetősége, az átalánydíjasoknak mindenképpen ki kell fizetniük az elsőre megállapított összeget. Utóbbiak számára ugyanakkor adott annak a lehetősége, hogy rövid időn belül ők is áttérjenek a havi fogyasztás aktuális bemondására – ami szerint a részszámlák érkeznek –, majd az éves egyszeri leolvasásra és elszámolásra.

Így matekoztak

A Főgáz előzetesen arról tájékoztatott, hogy az első számlán két alapdíjat találnak a fogyasztók, mivel januárban nem történt alapdíjszámlázás. Azt is közölték, hogy a januári hónapban egy matematikailag meghatározott algoritmus (ennek részletei nem ismertek, de valószínűleg ennek az eredményeként születtek a fogyasztók által sokallt számlák) alapján becsült mennyiséget számláznak ki, diktálásra csak később lesz a lakosságnak lehetősége. Közölték: ha valaki nem ért a becsült mennyiséggel egyet, bármelyik ügyfélszolgálaton kezdeményezheti annak módosítását. A második számlától pedig minden fogyasztó visszaáll a korábban megszokottra: átalányfizetés vagy diktálás.

Még várható

A Főgáz tájékoztatása szerint az első számlák kiküldése egészen március közepéig várható. Aki addig sem kapja meg az első számláját, jelezze a szolgáltatónál. A számla kinézetét egyébként külön jogszabály határozza meg, rajta most a cég azonosítóján és a fogyasztó ügyfélszámán kívül más nem változhat. A cég központi egységes tájékoztatása szerint az egyetemes szolgáltatási árak hatósági árak, így azok sem változnak. Fontos tudnivaló, hogy az átutalásos kifizetéseknél nincs szükség átállásra, mivel az automatikusan történik.

Az olvasók kérdezték, mi elküldtük

Lapunk a Főgáz központi kommunikációs címére küldte el a fogyasztók leggyakoribb kérdéseit: 1. Mi indokolja az ilyen magas számlaértékeket? 2. A becsült fogyasztás hogyan eredményezhetett 2–3-szoros összegeket, mi alapján becsültek? 3. Van-e lehetőség módosításra a fogyasztás alapján, illetve az átalánydíjjal fizetőknek? 4. Mikorra várható, hogy rendeződik a szolgáltatóváltás miatti zavaros helyzet? 5. Milyen megoldást (online, telefon, személyes) javasolnak a gyors ügyintézéshez a fogyasztók számára? 6. Mi indokolta, hogy a decemberi E.ON-os számlákhoz képest a Főgáz első számláin 33,35 egységről 34,68-ra növekedett a földgáz megajoulonkénti tarifája? Lapzártánkig válasz nem érkezett.

Ami már bevált

A fogyasztók gyakran emlegetik, hogy miért nem lehetett a Főgáznál is az E.ON-nál már bevált számlázási rendszert alkalmazni. A Főgáznak ezzel kapcsolatosan kiadott korábbi tájékoztatása szerint a fogyasztók csak a második számlától állhatnak vissza a korábban megszokott módra, az átalányfizetésre vagy diktálásra. A fogyasztók alapvetően éves leolvasásban vannak, tehát a teljes fogyasztói kört 12 hónap alatt olvassa le a szolgáltató. Átcsoportosítások lehetnek egyes hónapok között, de éves viszonylatban a tényleges fogyasztás után számláznak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!