Közélet

2009.07.11. 09:39

Buddhisták alapítanának új iskolákat Baranyában

Buddhista egyházi iskolát alapítana Alsószentmártonban a cigány fiatalok Dzsaj Bhim nevű közössége. Ha az engedélyeket megkapják, a régi iskolában indul szeptembertől a nyolc osztály.

W. K.

A településen már működik egy buddhisták által fenntartott gimnázium – a két iskola működtetője nem azonos.  Mint azt Derdák Tibor, az új iskola egyik alapítója kérdésünkre elmondta, a Dzsaj Bhim olyan hátrányos helyzetű cigány fiatalokat tömörít, akik diplomát szereztek és most hasonló helyzetű gyerekeknek indítanak oktatási programokat.

– Eddig hetven helyi és környékbeli gyerek jelentkezett, maximum száz diákot vennénk fel – válaszolta kérdésünkre Derdák Tibor. Az intézményben Waldorf módszerrel (személyiségközpontú reformpedagógiai módszer) folyna az oktatás. 

Az alsószentmártoni gyerekek harmada a siklósi katolikus iskolába, kétharmada pedig – több mint százan – az egyházasharaszti iskolába jár. – Ez utóbbi működése – az eltűnő normatíva miatt – komoly veszélybe kerül, ha valóban megnyílik az alsószentmártoni intézmény – emelte ki Krebsz János, a siklósi kistérségi tárulás oktatási referense.

Mágocson középiskolát indítana a Dzsaj Bhim közösség szeptembertől. Elsődleges cél, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok érettségihez és szakmához jussanak. Az általános iskola üresen álló épületrészében kapna helyet a gimnázium, ötven-hatvan diákot vennének fel.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!