Közélet

2016.06.15. 12:19

Cigi az erkélyen: gyakori látvány, és gyakran viták kiváltója

Az erkélyen dohányzás sokszor zavarja a szomszédokat – de túl sokat nem tehetnek ellene.

Fülöp Zoltán

Ahogy lapunkban is megírtuk, szombaton este egy pécsi férfi a lakása erkélyén dohányzott, amikor a felső szomszédja vizet öntött rá, sőt virágföldet is rászórt. A történtek után a dohányzó férfi első dühében felment a szomszédjához, s leöntötte őt egy vödör vízzel, majd dulakodni kezdtek. A rendőrség mindkettőjük ellen elrendelte a nyomozást, garázdaság, illetve súlyos testi sértés miatt.

– Igazából nincs is miről beszélni: az erkély mindenkinek a saját tulajdona, ott azt csinál, amit akar, már nyilván ésszerű keretek között – mondta el kérdésünkre Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. – Maga a dohányzás az erkélyen közelebb áll a „lakásban dohányzáshoz”, mint a szabad téren dohányzáshoz: ahogy a nappalimban sem szabhatja meg nekem a szomszéd, hogy dohányozhatok-e, úgy az erkélyemen sem. Egyetlen megoldás van: bízni a belátásban – vagy egyszerűen becsukni az ablakot.

A törvény ezúttal engedékeny

A társasházaknak van saját szervezeti és működési szabályzatuk (szmsz), ám az legfeljebb arra tér ki, hogy a lépcsőházban, illetve a liftben tilos a dohányzás. A problémát tovább mélyíti, hogy a lakók nagy többsége soha életében nem találkozott az szmsz-szel, így nem tudják, mi van benne: az együttélés (szerintük) ésszerű szabályai, amely azonban nem feltétlenül harmonizál a jogilag is helyénvalóval.

A társasházi törvény mindenesetre ezt írja: „A házirend – a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többségével megállapított – eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben.”

Közösen kell kitalálni valamit

A meleg idő beköszöntével egyre többen alszanak nyitott ablaknál, s valóban életszerű, hogy valakit zavar, ha a mellette, alatta, fölötte levő lakásban élő az erkélyen cigarettázik, s a füst beszáll a szobába. A probléma komolyságát jól jelzi, hogy Nagy Emil lakásszövetkezeti elnököt elmondása szerint pont ilyen ügyekben keresték többen is az elmúlt napokban.

– Mindenkinek ugyanazt tudtam mondani: beszéljenek a szomszéddal, próbáljanak közösen megoldást találni. De tudom, hogy ez nem lesz egyszerű, hiszen ha valaki nem akar a saját szobájában dohányozni, viszont szüksége van még egy szálra este, akkor mit csináljon? Menjen ki a ház elé – akkor is, ha a negyediken lakik? Marad tehát a megbeszélés, s a megoldás közös keresése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!