Közélet

2011.08.09. 08:02

Csaknem háromszázmillióval tartozik a Pécsi Egyházmegye

Két éve 297 millió forinttal adósa a fideszes vezetésű Szekszárdnak a pécsi püspökség. A tartozás rendezését nehezíti, hogy az egyházmegyének jelentős hiánya és tetemes hitele van - írja a keddi Népszava.

M.B. (Dunántúli Napló)

Szerdán a baranyai megyeszékhelyen tárgyal Udvardy György püspök Horváth Istvánnal, Szekszárd polgármesterével az egyházmegye csaknem háromszázmillió forintos tartozásának rendezéséről. A tolnai megyeszékhely önkormányzat évekkel ezelőtt ennyi pénzért adott el egy mintegy kétezer négyzetméter nagyságú ingatlant az egyházmegyének. A vételárat 2009 júliusáig kellett volna kifizetni, ennek döntő részét, 285 millió forintot azonban azóta sem kapta meg a város.

– Reméljük, hogy a szerdai tárgyaláson megállapodás születhet – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Horváth István, Szekszárd polgármestere. Kifejtette, a tartozás  tényét eddig sem vitatta az egyházmegye egyik vezetője sem. Mayer Mihály, aki januárban távozott posztjáról, azt mondta, törekednek arra, hogy fizessenek, ám erre nem került sor. Veres András apostoli kormányzó rövid hivatali ideje alatt feltehetően nem hozhatott ilyen horderejű rendelkezést. Udvardy György megyéspüspök első hivatalos útja viszont Szekszárdra vezetett, s akkor azt mondta, az egyházmegye helyzetének áttekintését követően visszatérnek a kérdésre.

------------------------------------------------------------------------
A pécsi püspökségi botránnyal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.
------------------------------------------------------------------------

Mindezeket követően kerül sor szerdán a találkozóra.
Kérdésünkre Horváth István elismerte, Szekszárdnak nagy szüksége lenne az őket megillető összegre, ugyanis a város a hiányzó százmilliók miatt többször is hitel felvételére kényszerült. A vételár ki nem egyenlített részét, 285 millió forintot a város már a 2009-es, majd a 2010-es, és az idei költségvetésében is számításba vette, de mivel a pénz nem érkezett meg,  kétszer is meg kellett emelniük az önkormányzat hitelkeretét.

Garadnay Balázs, az egyházmegye általános helynöke érdeklődésünkre azt mondta, tudomása szerint többféle megoldás is lehetséges, azonban a találkozót megelőzően nem kívánt a részletekről nyilatkozni.

Mayer Mihály türelmet kért

A szekszárdi önkormányzat és az egyházmegye 2008-ban állapodott meg a Szekszárd központjában található, évek óta kihasználatlan iskolaépület eladásáról. Az egyház az épületben újra iskolát hozott létre; ma ott működik a Szent József Iskolaközpont, azóta azonban csak a vételár töredékét, tizenötmillió forintot fizettek ki a szekszárdi önkormányzatnak. Tavaly márciusban a még hivatalban lévő Mayer Mihály megyés püspök azt mondta a Tolnai Népújságnak, hogy „még egy kis megértést vagyunk kénytelenek kérni”.

M.B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!