Közélet

2011.12.19. 08:07

Cukorbetegség: gyógyulást hozhat a pécsi orvosok felfedezése

Nyolcéves kutatás eredményeként pécsi orvosok megtalálták a kettes típusú cukorbetegség egyik okát. A jelenlegi inzulinos kezelés helyett néhány éven belül gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésre.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Cukorbetegséggel ma Magyarországon körülbelül egymillió ember küzd, s ehhez vegyük még hozzá azt a szintén nagyjából egymilliót, aki a betegséget megelőző állapotban van – vázolta dr. Wittmann István, a PTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum vezetője.

A pécsi egyetemen nemrég vezetett eredményre egy kutatás, amely a kettes típusú cukorbetegség okát kereste – nyolc évig dolgoztak ezen a szakemberek. Ha a szabadalmukat elfogadják, s elindul az ennek alapján létrehozott készítmények gyártása, az alapvetően befolyásolhatja a betegek életét.

A pécsiek felfedezése ráadásul nem csak erre a betegségre kínálhat választ: az anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, sőt még a rák gyógyításában is segíthet.

----------------------------------------------------------------------------
Önt vagy a környezetét érinti a cukorbetegség? Szavazzon a középső hasábban!
----------------------------------------------------------------------------

A bejelentés jelentős: az ok felfedezése ugyanis valóban magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Amennyiben a pécsiek szabadalmát (amelyet a napokban adtak be) elfogadják, néhány éven belül gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésre.

További részletek a Dunántúli Napló hétfői számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!