Közélet

2007.06.05. 09:12

Döntés nélkül került helyére a Keltaur-szobor

Pécs | Különös bronzalak ágaskodik a pécsi városfal tetején. A Keltaur szobor a mai Pécs helyén először letelepedő keltáknak állít emléket, bár a város még nem hagyta jóvá a felállítását.

(csl)

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A Keltaurt hosszas huzavona után állították fel, de egyelőre kérdéses, hogy a város is akarja-e (fotó: Löffler P.)
[/caption] Még 2002 októberében utasította el a képviselő-testület a várfalra szánt Keltaur elnevezésű szobor felállítására tett javaslatot úgy, hogy egyetlen képviselő sem látta a kész művet. A szobor, mondta akkor a kulturális bizottság elnöke, Kunszt Márta, a város tudta nélkül, egy szűk építészcsoport döntése révén jött létre.

A kelta mitológiai alak nyomán készülő oroszlán-ló testű, emberfejű lény bronz figuráját Palotás József szobrászművész formázta meg. Akkor egyedül Gáspár Gabriella (Fidesz) vélekedett úgy, hogy az alkotás kifejezetten szép, ám az eljárási mód, ahogyan végül is megvalósult, a kulturális bizottság semmibe vétele mellett történt, s a testületet kész tények elé állította. Véleménye szerint a várfal-rekonstrukció közbeszerzési eljárása során csempészték be a szobrot a tervekbe. Szerencsésebb volna, ha Szent István kerülne a falra, érvelt akkor Deák Péter (MIÉP), s ezzel egyetértett Toller László polgármester is, bár úgy vélte, nem feltétlenül a fal tetején volna a helye Szent Istvánnak, s megjegyezte: elképzelhetőnek tartaná megpályáztatni a magyar városokat. Amelyikről kiderülne, hogy a kelta hagyományokat őrzi, annak odaadnák a Keltaurt.
A hányatott sorsú szobrot így évekig egy garázsban pihentették, majd az elmúlt hétvégén felállították a várfal egy kiugró szegletén, a a Zöldfa utca kereszteződésénél.
A Keltaur tehát a tervezett helyére került, de csak a csütörtöki közgyűlés dönt majd arról, hogy felállítható vagy sem. Ezúttal Kunszt Márta, aki azóta ismét a kulturális bizottság elnöke, rendelet megalkotását kéri a szobor felállításáról.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Pécsi Irodája ugyancsak a felállítás mellett érvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!