Közélet

2013.01.07. 16:15

Dr. Kollár Lajos szerint csak egy vonzó Pécs lehet sikeres

Újjáélesztené a belvárost prof. dr. Kollár Lajos egyetemi tanár, a klinikák volt főigazgatója. A Pécs jelenéről és jövőjéről szóló sorozatunkról és a témáról elmondhatják véleményüket a www.pecs2030.afal.hu oldalon is.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Milyen viszony fűzi Pécshez?
– Születésemtől, 64 éve élek Pécsett, együtt lélegzem a várossal. Klasszikusan is tükének mondhatom magam. A házat a Makárhegyen, ahol ma is élek, 1921-ben vásárolta dédnagyapám, egy 1877-ben épült, szőlővel körülvett présház volt.

– Sokféle Pécset látott. Hogy tetszik a legújabb?
– Arra a Pécs-képre is emlékszem, amikor ’56-ban a Nádor előtt tank állt, s arra is, amikor emelték be az új lovas szobrot a főtérre. Az ember persze óhatatlanul összehasonlítja a régi Pécset a maival. Nem értek egyet a fanyalgókkal, úgy sem, ha nem pont az a főtér valósult meg, amit elképzeltem.

– Ön milyen teret képzelt el?
– Évtizedek óta mondom, a teret ki kell nyitni kelet-nyugati irányba, az autóforgalmat megszüntetni, s ahogy a legtöbb nyugati városban, a teret egy igazi nagy találkozóhellyé tenni. Én a korábbi falat csak részben bontattam volna el, de a tér így is gyönyörű. S gondoljunk bele, mikor lett volna a városnak arra pénze, hogy így rendbe tegye! Nem beszélve a nagyszerű Kodály Központról, a csodálatos Zsolnay-negyedről. A zöldet azonban én is keveslem a főtérről.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kollár Lajos szerint csak egy vonzó Pécs lehet sikeres
[/caption]

– Fontosnak tartja a belvárost. Miért?
– Mert a főtér nem a belvárosiak, hanem minden pécsi s minden Pécsre látogató tere, ahogy a belváros is. Aki eljön Pécsre, a belvárost megnézi, s a turizmus kitörési pont. Ám csak vonzó belvárosképpel növelhetjük az érdeklődést Pécs iránt. Minőségi fejlődés nélkül ez nem lehetséges. Értem, hogy a városnak kellenek az ingatlanbevételek, de amit veszítene azzal, hogy olcsóbban adja ki az üzleteket, az bejönne a másik oldalon, a helyi költés növekedésén, a turistákon. Alacsony bérleti díjak mellett előírhatnák, hogy csakis minőségi kínálat és üzletportálok várják látogatókat, s este, hétvégén is legyenek nyitva.

– Ez önmagában már elég is lenne?
– Valószínűleg nem, de e nélkül lemondhatunk a jól fizető turistákról, s a költeni tudó helyiekről. Az utcazenészeket, ha nem is tiltották ki, de nem támogatják, s nem oldották meg a Zsolnay-negyed kulturált gyalogos elérését. A Búza térről már nem szívesen indul tovább az ember. Pedig az remek ötlet, hogy a Zsolnay a kultúra, a történelmi belváros a bevásárlás, az éttermek s a régi kulturális-történelmi-egyházi örökség helyszíne, a kétpólusú belváros tényleg kiegészíthetné, erősíthetné egymást. Szerintem nem csak az én vágyam, hogy egyszer ismét a Nádorban ülhessek. Van egy-két jó étterem, de a Nádor hangulatát eddig semmi sem tudta visszahozni. Sajnos erre az EKF-programmal sem sikerült megoldást találni. A Kossuth téri kézművespiac jó ötlet, de a Széchenyi tér a főtér, ide kellene egy nagyobb, időszakos piac, zöldség-, gyümölcs-, virágárusokkal, ami erősítené a tér közösségi, agorajellegét, élőbb lenne a belváros.

– Leginkább olyan dolgokat említett, amelyhez persze elképzelés, ötlet is kell, de sokkal inkább pénz, s még több pénz. Csak ezen múlik?
– Az emberek hozzáállásán szinte ugyanúgy. Tudom, hogy ez egyfelől anyagi kérdés is, s azt is, hogy a világ alapjaiban változott meg, de régen nálunk is a főtéren zajlott az élet, ott lehetett a híreket megtudni, találkozni ismerősökkel, beülni valahová. Ehhez ma sem kellene egy külön vagyon, főleg, ha tele lennének a helyek, de sajnos már legtöbbször kora este üres a belváros.

Az egészségturizmus a térséget is fejlesztené

Adottságai, környezete s szellemi potenciálja okán Pécs az egészségturizmus központja lehetne Kollár Lajos szerint. Ehhez térségi összefogás, az efféle vállalkozások támogatása, s a reptér fejlesztése is szükséges. Utóbbinál akár már egy, a bécsi reptérre eljutó rendszeres járat is sokat jelentene, hisz annak közbeiktatásával messzebbről is eljönnének Pécsre.

Nyugat- és Dél-Európában létezik az a jól fizető vendégkör, amelynek tagjait már nem a tengerparti föveny nyűgözi le, sokkal inkább a városlátogatás, a kulturális turizmus. E kínálattal, összekapcsolva a gyógyturizmussal, akár két hétre is itt lehetne tartani a turistákat. Napi egy-két órás kezelésen, kivizsgáláson vennének részt, s közben elmehetnének egy jó koncertre, megtekinthetnének egy kiállítást vagy az olyan értékeket, mint a bazilika, a Cella Septichora, borozhatnának Villányban, fürdőzhetnének Harkányban.

Az egészségturizmusba fő partnerként az egyetemet lehetne és kellene bevonni.
A PTE szellemi bázisa ugyanakkor további lehetőségeket is rejt, amely a munkaerő-problémákra is választ adhat, Kollár szerint nem szabad lemondani például a helyben szabadalmaztatott profi egészségiparban rejlő lehetőségekről, például a termékgyártásról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!