Közélet

2015.01.22. 16:18

Egy kocsi áráért is vehetünk lakást Komlón

Padlón vannak az ingatlanárak a bányászvárosban, évek óta folyamatos az értékcsökkenés.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Ahogy abból már országos szinten is téma lett, Baranya második legnagyobb városában rengeteg az üres lakás. Hogy pontosan mennyi, azt senki nem tudja megsaccolni. Egyesek szerint egy-kétszáz, mások szerint ennél jóval több. Egy biztos, az elköltözők helyére kevés új lakó érkezik, az internetes lakáshirdetések alapján legalább 300 ingatlan vár eladásra.

A hirdetéseket böngészve kiderül, nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk azoknak, akik a városban 1-2 szobás lakást keresnek: 1,5–2,5 millió forintért már hozzá is juthatnak. Akik nagyobbat szeretnének, azok is maximum 3-4 millióval számolhatnak, átlagosan ennyiért keresnek ugyanis új tulajdonost a 3 szobás lakások. A házak árai ugyan magasabbak, de nem megfizethetetlenek: 5–15 millió forintért hirdetik őket.

Persze, nem volt ez mindig így. Hét évvel ezelőtt még átlagosan 107 ezer forint/négyzetméter árért vásárolták meg a komlói lakásokat. Azóta viszont folyamatosan csökkentek az eladási árak: 2009-ben 103 ezer, 2010-ben 89 ezer, 2011-ben 79 ezer, 2012-ben pedig 73 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok. A 2013-as és 2014-es évben – bár erről még nincs hivatalos statisztika – még ennél is olcsóbban, megközelítőleg 50-60 ezer forintértért kínálták a komlói lakások négyzetméterét.

Változó feltételek: van elit és szegény „negyed” is

Bár a komlói lakásokat nehéz eladni, azért nem egyformán nehéz. A városban is vannak ugyanis jobbnak és rosszabbnak tartott környékek, amelyek jelentősen befolyásolják a vételárat.

Az „úri negyednek” is tartott somági, szilvási városrészben például pár éve még 7 milliót is kifizettek egy-egy lakásért. Most a 3-4 millió sem ritka, de ez alatt is találni már eladó ingatlant.

A belvárosi lakások is tartják még valamennyire az árukat, Kökönyösben az egyedi fűtés a vonzó, a többi városrész viszont már nincs ilyen kedvező helyzetben. A kenderföldi és a körtvélyesi városrészben lehet a legolcsóbban ingatlant venni: előbbinél a rossz híre, utóbbinál pedig a magas rezsiköltség rontja az üzletet. Anna-akna és Zobák-akna szintén nem preferált.

A családi házas övezetek esetében Dávidföld, Mecsekfalu, Újtelep és Gesztenyés a sorrend – utóbbi már nagyon kiesik, és nehézkes a közlekedés is.

Néhány jellemző komlói lakásár a hirdetések alapján
 
1 szobás, 37 m2, tégla, egyedi fűtés (Kökönyös) 1,6 MFt
2 szobás, 48 m2, panel, távfűtés (Körtvélyes) 1,8 MFt
2 szobás, 54 m2, tégla, gázfűtés (Kenderföld) 2,4 MFt
2 szobás, 54 m2, tégla, távfűtés, fűtésmérő (Szilvás) 3,9 MFt
1 + 2 fél szobás, 56 m2, panel, távfűtés, felújított (belváros) 3,2 MFt
3 szobás, 63 m2, panel, távfűtés, felújított (Szilvás) 3,5 MFt
Ikerház, 2 + 1 félszoba, 60 m2, felújításra váró (Gesztenyés) 2,3 MFt
Családi ház, 2 + 2 félszobás, 95 m2, szigetelt (Szilvás) 7,9 MFt
Családi ház, 5 szobás, gáz-cirkó vegyes tüzelés, garázzsal (Dávidföld) 11,5 MFt

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!