Közélet

2009.06.20. 10:02

Egymilliárdnál is többet buknak a pécsi klinikák

Ismét bajban az egészségügy. Az új finanszírozás változása miatt havi százmilliót, éves szinten pedig 1,2 milliárdot buknak a pécsi klinikák. A kiskórházak pedig akár be is csukhatják a kaput.

Kozma Ferenc

Az állami finanszírozás elégtelensége miatt legkevesebb havi százmillió forintot buknak a pécsi klinikák. Amint azt dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója elmondta, egy miniszteri tájékoztató után kiderült, hogy az úgynevezett lebegtetett finanszírozás „HBCS pontértéke”, vagyis az egy pont után járó pénz a fix 150 ezerhez képest ezután csak 68 ezer forint lesz, ami a területi ellátási kötelezettséggel is rendelkező egyetem számára már-már elviselhetetlen csökkenést jelent.

A pécsi főigazgató szerint éves szinten 100-200 millió forint hiányt még ki tudnának gazdálkodni a rendszerből, de többet nem, ugyanis az elmúlt években már majdnem maximálisan feltárták a tartalékokat. A pécsi klinikai központ 2007-ben még 1,78 milliárd forint hiánnyal zárt, amit a következő évben meglehetősen kemény intézkedésekkel – belső átszervezéssel, racionalizálással, bérmegtakarításokkal – sikerült lefaragni, sőt 200 milliós nyereséget is termeltek.

Hogy mit hozhat a jövő? Erre nem is gondolnak egyelőre – a miniszteri ígéret szerint a tárca keresi a további források bevonásának lehetőségét, s így az egyetem talán kedvezőbb pozícióba kerülhet –, mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a várólisták növekedése elkerülhetetlen lesz, s akadhatnak majd olyan műtétek, amelyekre már egy éven túli időpontot adnak a doktorok.

Nincs jobb helyzetben a Baranya Megyei Kórház sem, hiszen havi 15-20 millióval nő az adósságuk. Dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke szerint az ellátást is veszélyeztető finanszírozás célja egyértelmű: ha másképpen nem lehetett az országban negyven kórházat bezárni, a működés feltételeinek megvonásával sikerülni fog. Hangsúlyozta, hogy a nagyobb intézmények mozgástere jobb, ám a kisvárosi kórházak (Baranyában Mohácson, Szigetváron, Komlón és Siklóson működik kórház, utóbbi azonban nem rendelkezik aktív ággyal) jelentős része már napjainkban is a fennmaradásért küzd. Az elnök szerint a finanszírozási hiányok miatt a megyei kórház is olyan nehéz helyzetbe kerül, hogy képtelen lesz tiszta lappal, adósságok nélkül belépni az egyetemi integrációba.

Siklóson most az ápolási ágyak miatt aggódnak

Dr. Marenics János, Siklós polgármestere tart attól, hogy az aktív ágyaitól már megfosztott városi kiskórház tulajdonos-befektetőit elgondolkoztatja a kialakult helyzet. Nemrég még a járóbeteg-ellátás jelentős fejlesztését határozták el, ám felmerülhet bennük a kérdés: vajon érdemes-e tovább költeni a kórházra. A polgármester az ápolási ágyak miatt is aggódik, amelyek átmenetileg úgymond a szociális otthoni férőhely-hiányt is áthidalták időről-időre, hiszen a megbetegedett idős ember itt juthattak orvosi-ápolói segítséghez. Aggódik a polgármester azért is, mert úgy véli, hogy a klinikák és a megyei kórház összevonásának a kárát a vidék, így a siklósi kistérség betegei fogják megszenvedni.


Komlón a tavalyi eredmények alapján bizakodóak

Komlón Páva Zoltán polgármester ígéretet tett arra, hogy a kórház várható 30–35 milliós hiányát az önkormányzat fedezni fogja. Ám nem csak ezért bizakodó dr. Tánczos Frigyes, a Komló Egészségcentrum Nonprofit Kft. főigazgatója. Mint elmondta, most érik be az intézmény tavalyi teljesítménye, amihez az idei bevétel igazodik. S mivel 2008-ban 120 százalék körüli volt a betegforgalom, a számításaik szerint az idei bevételeik sem maradnak el a tavalyitól. Másrészt belső intézkedések sorát hozták meg. Tíz százalékkal csökkentették a vállalkozó orvosok bérét, a fűtésrekonstrukcióval idén a költségek 30 százalékát meg tudják takarítani, s pályáznak továbbá ágyszámnövelésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!