Közélet

2016.01.08. 13:23

Egyre inkább a szegények drogja lesz a biofű

A legkisebb falvakban is felbukkant már a biofű, és egyre több idős ember is használja.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Ha illő lenne viccelődni, mondhatnánk, hogy a herbálként vagy biofűként is emlegetett újfajta drogok egyes helyeken összehozzák a családot.

Súlyos problémáról van azonban szó: a szintetikus kannabinoidokként is emlegetett drog már nem csak a fiatalok körében hódít, s nem csak a sokkal jellemzőbb városias környezetben. Megjelent már a legeldugottabb falvakban – Baranyában jellemzően az Ormánságban –, s az idősebb generáció tagjai közül is egyre többen használják.

Neten is rendelik, a posta kihozza

A viszonylag könnyen, akár internetes rendeléssel, s az esetek egy részében legálisan beszerezhető kábítószer az árával hódít. Egy adag 500 és 1500 forint közt mozog, de még olcsóbban is adják időnként, vagyis a „rendes” fűnél és az alkoholnál is olcsóbb. A marihuána grammonként minimum 2500–3000 forint, ráadásul a biofű akár egy fél vagy egész napra is elbódítja a használókat.

Szemelyácz János pécsi addiktológus, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője azt mondta, tudnak e jelenségről, sőt nem egy baranyai esetük volt, amikor egy család több generációhoz tartozó tagját kezelték biofűvel kapcsolatos problémák miatt.

Súlyos társadalmi probléma

Szerinte a fenti vonatkozásban sokkal inkább szociológiai (munkanélküliség, jövőkép stb.), mintsem addiktológiai problémáról van szó, hiszen – amellett, hogy továbbra is az egyik legelterjedtebb szer a fiatalok körében – olyan emberek „kaptak rá”, akik korábban a kocsmában ültek, ott alkoholizáltak, és egyre több volt szipus is ezzel bódítja magát, valamint egyre nagyobb arányban vannak roma származású használók. Így egyes területeken a biofű az új kannás bor, gyümölcsöt sosem látott pálinka, vagy az új ragasztó, aceton.

Az addiktológus hangsúlyozta, azon túl, hogy ezt is elszívják cigarettába csavarva, semmi köze a „fűhöz”, a marihuánához a herbálnak. Utóbbi nem természetes anyag, ami jellemzően a Távol-Keletről érkezik hozzánk. Aztán persze nem drogként, hanem növényvédőszerként, fürdősóként, potpourriként stb. árulják, hangsúlyozva, hogy „emberi fogyasztásra” nem alkalmas.

Trükköznek a vegyületekkel

A különböző néven és módon forgalomba hozott vegyületek sok esetben alig, akár csak egyetlen kémiai elem tekintetében térnek el egymástól, de így már más sorszám, név alatt forgalmazhatják őket. Amikorra pedig betiltják, mint illegális drogot, már itt vannak az újabb vegyületek, újabb neveken. Egyes esetekben viszont azt látták, egyesek éppen amiatt teszik le, mert már nehéz követni, melyik a még legális, és melyik a már tiltott szer, s azt mondják, ha már büntethetik őket, inkább „rendes” füvet szívnak.

Az addiktológus figyelmeztetett, a biofű azért is különösen veszélyes, mert nagyon gyorsan alakít ki függőséget, és súlyos testi következményekkel járhat (szívelégtelenség, máj- és/vagy veseleállás), így halált is okozhat.

Rohamszerűen isznak, és sörözés helyett „töményeznek”

Néhány éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon, a mostani 800 ezerről, mert olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Akadémia ahhoz képest kutya füle – mondta Zacher Gábor év eleji, nagy port kavart nyilatkozatában. Hozzátette: nálunk évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, és 2,5 millióra tehető a „nagyivók” száma, így szinte minden család érintett.

Szemelyácz János kérdésünkre azt mondta, nem is az a legfontosabb, hogy ezek a számok mennyire pontosak, hanem hogy a kategorikus kijelentés kapcsán beszélnek egy valóban nagyon súlyos hazai problémáról.

Ő egy másik összevetést említett meg, aszerint az elmúlt tizenkét évben jelentősen megnőtt a hazai fiatalok körében az úgynevezett rohamszerű ivászat, amikor néhány óra alatt minimum 4-5 alkoholos italt fogyasztanak el (ez egyenként 25 gramm alkoholt jelent, vagyis 4-5 felest vagy 4-5 korsó sört). Ettől önmagában nem alkoholisták és nem is lesznek azok a fiatalok, de ez a fajta ivászat komoly egészségügyi, de más egyéb kockázatokkal (pl. autóbalesetek) is jár. Ráadásul – és a szakember szerint ez az igazi veszély – nálunk, a nyugat-európai fiatalokkal szemben a fiatalok ilyenkor döntően nem sört, hanem különböző tömény italokat fogyasztanak, amelyek viszont sokkal hamarabb okoznak valódi függőséget, és növelik meg az egészségügyi kockázat veszélyét is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!