Közélet

2010.08.06. 18:57

Egyre több kamion hány fittyet a súlykorlátozó tábláknak

Továbbra is napirenden van a Pécset elkerülő út megépítése, a napokban országgyűlési képviselők is lépéseket tettek az ügyben.

Nyaka Szabolcs

Amilyen örömöt jelentett, hogy idén tavasszal végre elkészült az M6-M60-as autópálya, így végre Pécs is megközelíthető sztrádán, annyira sokasodott az aggodalom is. A sztráda ugyanis a baranyai megyeszékhelytől délre véget ér, majd az út egyenesen bevezet a több tízezer ember által lakott Kertvárosba. Ez ellen úgy próbáltak védekezni, hogy az autópálya átadásával egy időben súlykorlátozó táblákat helyeztek el, így a nehéz tehergépjárművek elvileg kiszorulnának a városból, s csak kerülő utakon mehetnének tovább.

Az első hónapokban a tapasztalatok szerint ez működött is. Azonban az elmúlt hetekben egyre-másra érkeztek lapunkhoz az olvasói panaszok,  mondván, a kamionok, teherkocsik egyre inkább fittyet hánynak a tábláknak. Kővári János, Kertváros és környékének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, felveszi a kapcsolatot a pécsi rendőrkapitánysággal, szigorúbb ellenőrzést kérve az adott szakaszokon.

Persze a végleges megoldást egy valódi, tehermentesítő út kialakítása jelentené, amely elviszi a sztráda forgalmát a 6-os főút felé. Erre készültek is tervek. Amint arról beszámoltunk, tavaly ősszel kiderült, hogy két szakaszra bontották a fejlesztést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyre több kamion hány fittyet a súlykorlátozó tábláknak
[/caption]

Ebből az 58-as úttól az 5826. jelzésű útig épülne egy 1,8 kilométernyi szakasz, majd innen Kacsótáig, a 6-os főútig vezetne tovább a következő. A második rész előkészítését azonban tavaly leállították, mondván, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt nem tartotta kellően indokoltnak, megalapozottnak, közölte akkor a szakminisztérium.

Az 1,8 kilométeres, Pécset elkerülő szakasz előkészítése viszont folyik, a kisajátítás gyakorlatilag lezárult, a tervezéssel együtt, tájékoztatta lapunkat Kővári János országgyűlési képviselő. A honatya Nagy Csaba pécsi alpolgármesterrel közösen hivatalosan is megkeresték a szakminisztériumot, immár a további konkrétumok kapcsán érdeklődve. Most már a költségvetési források függvénye, hogy mikor indulhat az út építése, de mint a képviselő elmondta, létkérdés, hogy ez mihamarabb megkezdődjön – ahogy az egész térség érdekét valódi megoldásként a Kacsótáig tartó teljes útvonal szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!