Közélet

2009.05.11. 11:33

EKF: költeni kell a barátságra

Rövidesen tárgyalni fogja a közgyűlés az önkormányzat idei külügyi tervéről szóló előterjesztést. Idén tizenötmillióba kerül a nemzetközi kapcsolati rendszer.

Cs.L.

Nemzetközi kapcsolatokra, kiküldetésekre 15 milliós keretet biztosított a város 2008-ban, amely nem bizonyult elegendőnek. Pluszköltségként jelentkezett egy namuri (Belgium) kiutazás 850 ezer forintjával és a jeruzsálemi Testvérvárosok és Önkormányzatok Konferenciáján való részvétel 764 ezer forinttal.

Az idei keret ugyancsak 15 millió. Ebből finanszírozzák többek között a testvérvárosi együttműködések programjait. Az eszéki kapcsolat bizonytalan, a városban májusban választanak új polgármestert. A török Kütahya hangsúlyosabbá vált azáltal, hogy Isztambul 2010-ben ugyancsak kulturális főváros lesz, így a kütahyai 2010-es programok és a Pécs2010 több ponton összekapcsolódik, miként a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a kütahyai Güral Porcelán együttműködési lehetősége is körvonalazódni látszik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fontos a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése
[/caption]Figyelemre méltó az amerikai Seattle, amelynek kilencfős delegációja augusztusban a Vallás Éve alkalmából Mayer Mihály megyés püspök meghívására látogat Pécsre. Az ugyancsak amerikai Tucson és Pécs kölcsönös pénzügyi nehézségekre való hivatkozással lemondta az előzetesen 2010-re tervezett pécsi arizonai indián és tucsoni magyar roma kulturális programokat. Az olasz Terracina az idén márciusban megrendezett Pécs – Turizmus 2009 díszvendége volt.

A francia Lyon figyelme ismét Pécs felé irányul, ugyanis Lyon is indul a 2013-ban egy francia városnak szánt EKF-címért való versenyen. Két évre szóló együttműködési megállapodást is aláírt a két város. Nem kerül pénzbe a finn Lahti városából májusban érkező négy fő a XI. Magyar–Finn Testvérvárosi Találkozóra, mert ezt Egerben rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!