Közélet

2006.06.20. 09:30

Életveszélyes állapotban Toller László

Pécs–Dombóvár | Életveszélyes állapotban szállították kórházba Toller Lászlót és sofőrjét hétfőn kora este. A pécsi polgármester Budapestről haladt hazafelé délután, amikor egy szemből érkező Mercedest kikerülve az árokba hajtottak. Úgy tudjuk, a polgármestert az este megoperálták, a család kérésére azonban nem adtak további felvilágosítást. Összefoglaló a balesetről.

Babos A.–Máté B. - Dunántúli Napló

A bama.hu a balesetről érkező első információk óta követi az eseményeket.

A Toller Lászlót és a szolgálati autó vezetőjét, Szőke Jánost szállító két mentőhelikopter néhány perces különbséggel, nem sokkal este hét óra után szállt le tegnap Pécsett a kertvárosi Interspar parkolójában. A pécsi polgármester hétfő délután negyed ötkor a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között szenvedett életveszélyes közlekedési balesetet. Úgy tudjuk, Toller Lászlót koponyaalapi töréssel szállították a Pécsi Tudományegyetem Rét Utcai Idegsebészeti Klinikájára. Szőke Jánost – szintén életveszélyes sérülésekkel – a Nyár utcai Traumatológiára vitték.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Toller László polgármestert a mentőautóba helyezik Pécsett. Az életveszélyes sérülteket szállító helikopterek az Interspar Áruház mellett szálltak le.
[/caption]

A hivatalos szervek tegnap este csak szűkszavú tájékoztatást adtak a balesettel kapcsolatban. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén mindössze azt közölték, hogy a karambol délután negyed ötkor történt, amelyben megsérült dr. Toller László, Pécs polgármestere is. Elmondták, hogy a baleset három gépkocsit érintett. A felelősség megállapítása, illetve a körülmények pontos feltárását célzó vizsgálat folyamatban van.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője elmondta, a mentősöknek több mint egyórás, megfeszített munkával sikerült a két sérült állapotát olyannyira stabilizálni, hogy elszállíthassák őket a helikopterekkel. Információink szerint felmerült, hogy esetleg valamelyik budapesti klinika lesz a gépek úti célja, de végül mégis Pécs mellett döntöttek. Toller László és Szőke János állapotáról további részleteket Győrfi Pál nem közölt. Elzárkóztak a nyilatkozattól a szekszárdi mentősök, és a kórház vezetői is.

Juhász István, az MSZP Pécs Városi Szervezetének elnöke – aki nem sokkal a balesetet követően már a helyszínen volt – elmondta, hogy a Budapestről Pécs felé szabályosan autózó polgármester sofőrje egy szemből érkező, két kamiont előző Mercedes elől rántotta félre a kormányt. A szolgálati Volkswagen Passat a manővert követően leszorult az útpadkára, az megdobta a járművet, amely az árokba csapódott. A balesetnek nem volt más sérültje, sőt a kamionokban és a Mercedesben sem keletkezett kár. Az MSZP-s politikus a történtekhez annyit tett hozzá, hogy a rendőrség még az este tanúként kihallgatta a kamionok sofőrjeit, valamint a Mercedesben utazó idős házaspárt is.

Juhász István közölte, hogy a család döntése értelmében Toller László állapotáról kizárólag a polgármester felesége fog beszámolni a sajtónak, feltehetően kiad majd egy nyilatkozatot. Erre hétfőn éjjel fél tizenkettőig nem került sor. Információink szerint Toller Lászlót a baleset estéjén megoperálták. A műtétet dr. Dóczi Tamás, a PTE Idegsebészeti Klinikájának nemzetközi hírű professzora vezette.

Dr. Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzője elmondta, Toller Lászlónak nincs általános helyettese, mivel közvetlenül választották. Remélhető mielőbbi felépüléséig a város három alpolgármestere a saját hatáskörükbe tartozó szakágazatokért felelnek, ő pedig továbbra is a törvényesség őre lesz.

Igen biztonságos autónak tartják

Toller László szolgálati gépkocsija egy hároméves Volkswagen Passat. Az autó benzines, kétezer köbcentis, igen magas felszereltségű – biztonsági szempontból is. Az alapfelszereltséghez hat légzsák tartozik. Az első légzsákokat kétszakaszos rendszerrel tervezték, ezáltal különböző erősséggel képesek felfújódni az ütközés nagyságától függően. Az alapfelszereltség része a hárompontos biztonsági öv is. Az első ülésekhez övelőfeszítő is tartozik. Minden típushoz jár kipörgésgátló és elektromos fékerőelosztó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!