Közélet

2012.06.01. 21:00

Elkerülő három év múlva?

Három év múlva adhatják át az 1,8 kilométeres pécsi elkerülő utat, amit Orbán Viktor az első intézkedések egyikeként ígért meg a választási kampányban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A pécsi, kertvárosi Maléter Pál út tehermentesítésének, egy igazi elkerülő út megépítésének ígéretét a városrészért és a polgármesterségért küzdő minden jelölt megígérte, kiemelten fontosnak tartotta 2010-ben, mindkét választás előtt. Maga Orbán Viktor mondta Pécsett 2010 tavaszán: ha a Fidesz kerül kormányra, az első intézkedések között lesz az elkerülő megépítése.

Az építkezés kezdetének új és újabb várható időpontja sokszor változott, látható előrelépés azonban nem történt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél érdeklődésünkre most azt közölték, a Kertvárost elkerülő út (ez egy mintegy 1,8 kilométeres szakasz) előkészítési feladataihoz szükséges forrás biztosított. Hozzátették: a jelenlegi ütemezés szerint a kivitelezés 2014 közepén kezdődhet, s várhatóan 2015 elején fejeződhet be.

-----------------------------------------------------------------------
Ön szerint mikor készül el a pécsi elkerülő út? Szavazzon a középső hasábban!
-----------------------------------------------------------------------

Csizi Pétertől azt kérdeztük, a pécsi városvezetés nem érzi-e politikai és lobbikudarcnak, hogy – a fenti nyilatkozat szerint – e kormányzati ciklusban legfeljebb csak az előkészítése és tervezése fejeződhet be az 1,8 kilométeres elkerülőnek, az építést el sem kezdik. A pécsi alpolgármester röviden annyit mondott, előkészítés alatt áll az építési program, mindent elkövetnek a mielőbbi befejezésért, s amikor minden időpont véglegesítve lesz, akkor arról azonnal széleskörű tájékoztatást nyújtanak.

Szentlőrinc és Szigetvár

Arra nem kaptunk választ, hogyan áll a „nagy elkerülő” ügye, így csak annyi tudható, amiről legutóbb beszámoltunk. Egy 2x1 sávosra tervezett gyorsforgalmi utat építenének a 2015-re elkészülő kertvárosi elkerülő nyomvonala folytatásaként, amely vagy Szigetvár után csatlakozna a 6-os útra, avagy két elkerülőben végződne, s a szentlőrinci Kacsótánál érné el a 6-ost. Ez a fejlesztés egy tavalyi kormányhatározat szerint 2016-ra készülhetne el.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!