Közélet

2013.12.16. 16:55

Eltűnt a nagy pécsi hitel - Kérdés, végül ez nyereség lesz-e

Pintér Sándor belügyminiszter múlt hétfőn jelentette be: a kormány átvállalja a pécsi önkormányzat megmaradt 14,4 milliárd forintos adósságát is. De valójában mennyiben lesz könnyebb életük a pécsieknek? Ennek próbáltunk utánajárni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

November közepén számoltunk be arról, hogy a kormány az ötezer fő feletti önkormányzatok adósságát is átvállalja 2014. február 28-ig, így a még mindig jelentős pécsi önkormányzati adósság is eltűnik. Pintér Sándor belügyminiszter a múlt hétfőn Pécsett hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány átvállalja Pécs még meglévő adósságát, így 14,4 milliárd forintos adósságállománytól szabadul meg jövő februárig a megyeszékhely, azt követően, hogy idén 29,7 milliárd forintnyi hitelt átvállaltak Pécstől.

A belügyminiszter elmondása szerint Pécsnek így nem kell megfizetnie éves szinten több mint hárommilliárd forint hitelkamatot és tőketerhet.

Már a sajtótájékoztatón megkérdeztük Pintér Sándortól, hogy ez mit jelent a jövőre nézve, Pécs mennyivel kap majd többet vagy kevesebbet a kormánytól, mint az előző években. Ezzel kapcsolatban ugyanis vannak félelmek, másfelől az önkormányzatok részben épp azért kerültek a korábbi időszakban – kormányoktól függetlenül – nehéz helyzetbe, mert nem kaptak elegendő támogatást a kötelező feladatokhoz sem. A belügyminiszter erre csak annyit mondott, hogy voltak önkormányzatok, amelyek felelőtlenül és rosszul gazdálkodtak.

Az adósságátvállalást lapunk kiemelten fontosnak tartja, mert szerintünk ez minden pécsi, sőt nagyon sok baranyai ember mindennapi életére hatással lehet. Emiatt a múlt kedden megkerestük a városházát, és Páva Zsolt pécsi polgármesternek több kérdést is feltettünk. Kérdéseinket egyik keretes írásunkban olvashatják, sajnos válaszok nélkül. Páva Zsolt ugyanis nem válaszolt péntek délutánig. Annak eldöntését, hogy a feltett kérdések, és az azokra adható lehetséges válaszok (tartalmuktól függetlenül) valójában milyen fontosak, hány embert érinthetnek, és elvárható-e, hogy ezekre a polgármester legalább megkíséreljen felelni, olvasóinkra bízzuk.

Tízmilliárdos kölcsön terheli a városi cégeket

Írásban is megkérdeztük a polgármestertől, hogy mennyi ma a önkormányzati cégek adóssága, s az kezelhető-e. Bár választ írásban nem kaptunk, hétfőn Páva Zsolt azt mondta, a pécsi önkormányzati cégek összesen tízmilliárd forint hitelt vettek fel. A már folyamatban lévő hitelfelvételi eljárásokról is részletesebben szerettünk volna írni, annyit azonban tudunk, hogy buszvásárlásra, illetve működési célú, vagy átmeneti segítséget jelentő hitelre 10,5 milliárd forintot készül felvenni, illetve igényelni az önkormányzat. Korábbról lehet tudni azt is, hogy néhány ponton csökkentik a helyi adókat, az egyik fontos változtatás az lesz, hogy az 50 négyzetméteresnél kisebb lakások után a mai építményadó mértékének a felét kell fizetni januártól.

Páva Zsolt polgármesternek feltett kérdéseink

1. A belügyminiszter szerint évi 3 milliárd forint hiteltörlesztést vállalt át az állam. Mennyivel kap a jövő évtől kevesebbet a pécsi önkormányzat működésre? Esetleg többet kap, vagy ugyanannyit, mint tavaly és idén?
2. MennyivelL több pénzt fog tudni a pécsi önkormányzat az adósságátvállalás miatt más, helyi ügyekre költeni a részletek fizetése helyett? És mire költenék a felszabaduló pénzt?
3. A helyi adók emelését a Páva Zsolt vezette pécsi önkormányzat a város rossz gazdasági helyzetével, a költségvetést terhelő hitelekkel magyarázta. Most, hogy nincs adóssága az önkormányzatnak, csökkentik a helyi adókat? Melyeket, mikor és milyen mértékben?
4. Terveznek hitelt felvenni a jövőben: mire, mennyit?

 A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!